Osobnosti: Viac ako len trénerka legendárneho Ondreja Nepelu

Hildu Múdru poznajú aj tí, ktorí v živote nestáli na korčuliach. Jej meno sa pre väčšinu ľudí spája s našim najznámejším a najúspešnejším krasokorčuliarom – Ondrejom Nepelom. Na Nový rok oslávila táto výnimočná žena 94 rokov.

Veľa mladých by chcelo zažiť veľký svet a zo Slovenska odchádzajú do Londýna, Mníchova alebo New Yorku. Mladá Hilda Múdra, vtedy ešte Klimpel, sa vybrala opačným smerom a z rodnej Viedne sa na jeseň 1947 presťahovala do Bratislavy. Ako členka Viedenskej ľadovej revue sa totiž zaľúbila do Jozefa Múdreho. Keď si išla po svadbe meniť doklady, zmenila si nielen priezvisko, ale zároveň sa z Hildegard stala Hilda. Narodili sa im dve deti a v prvej polovici päťdesiatych rokov sa mladá mamička vrátila na ľad. Najskôr ako tanečníčka ľadovej revue, ale už o krátky čas dostala šancu ako trénerka.

Ondreja Nepelu stretla, keď mal sedem rokov. To, že ho začala trénovať práve pani Múdra, bola skôr náhoda ako zámer. Ako sama spomínala vo viacerých rozhovoroch, ak by tam v tej chvíli nebola ona, Ondrejova mama by jednoducho oslovila niektorú z jej kolegýň. Prešlo len osem rokov a mladý talentovaný kraskokorčuliar získal prvú významnú medailu – bronz na Majstrovstvách Európy v Bratislave. A to bol len začiatok. Odvtedy zbieral ceny, kde sa len dalo, vrátane olympiády.

O tom, že to bola skutočne mimoriadna trénerka, svedčí aj impozantný zoznam jej ďalších zverencov. Patrili medzi nich napríklad Agnes Búřilová (Wlachovská), Marián Filc, Miroslav Šoška, Eva Grožajová a istý čas dokonca viedla aj Jozef Sabovčíka.

Na korčuliach stála ešte aj v osemdesiatke a jedným z najkrajších projektov, ktorým sa venovala, bolo trénovanie mentálne postihnutých korčuliarov.

Keď jej syn v deň jej narodenín zablahoželal aj na facebooku, reagovali stovky ľudí. Možno aj to je dôkaz, ako si pani Hildu ľudia stále vážia.

 

Foto: TASR

Vydanie: Január - Február 2020