Osadníci našli pána Katanu

Stratégia, logika, výmena surovín a boj o teritórium - to je hra Osadníci z Katanu. Tí, ktorí už majú v nej niečo „odohrané“, sa stretli v marci v Centre voľného času Kulíškova na 10. ročníku slovenského turnaja Dunajský pohár.

„Už po desiatykrát sa nám podarilo uskutočniť tento krásny turnaj. Sme veľmi šťastní, že hráči stále chodia na turnaj a majú Osadníkov z Katanu radi,“ uviedla organizátorka turnaja a jeho rozhodkyňa Monika Dillingerová. O svoje teritórium tento rok bojovalo 48 hráčov. Najmladší z nich mal 10 rokov, taká je aj spodná veková hranica pre účasť na turnaji. „Najťažšie na tejto hre je rozloženie plániku. Dôležitá je aj stratégia. Keď sú silní súperi, je hra ťažšia a zaujímavejšia, no dajú sa v nej robiť aj dosť zákerné ťahy,“ preradil účastník Dunajského pohára Martin Janiga. „Osadníci z Katanu mi učarovali najmä tým, že sa organizujú v nich aj turnaje a hra je aktívna. Niektorí starší súperi sú na mňa tvrdší, ale iba tí, ktorí už majú s hrou určité skúsenosti.“ povedal na adresu súperov najmladší účastník turnaja Jakub Terkovič.

Celý turnaj mal štyri kolá, v každom boli úplne noví spoluhráči. Víťazom sa stal Juraj Zemianek, druhé miesto získala Lucia Pietrová a tretiu priečku obsadila Renata Orosová. Prví štyria hráči sa zároveň kvalifikovali na majstrovstvá v Českej republike. „Tento rok máme dve miestenky do Berlína na medzinárodné majstrovstvá sveta. Organizátor bude hradiť ubytovanie, stravovanie a distribútor zas celú cestu,“ doplnila Monika Dillingerová.

Marianna Šebová, Foto: autorka

Vydanie: Apríl 2014