Oprava ciest začala najhoršími výtlkmi

Ružinovská samospráva zahájila opravu ciest. Ako prvé prišli na rad najhoršie výtlky. V rozpočte ružinovskí poslanci vyčlenili 569 tisíc eur na opravu a rekonštrukciu komunikácií 3. a 4. triedy, ktoré má mestská časť v správe. Zvyčajne sú to vnútrosídliskové cesty, po ktorých nepremáva mestská hromadná doprava.

Na opravu a rekonštrukciu ciest dá Ružinov trojnásobný objem peňazí ako v minulom roku. Viac ako pol milióna eur umožní nielen plátanie výtlkov, ale aj výmenu povrchov niekoľkých ciest. Predbežne to vychádza na deväť komunikácií. Je to podstatne viac ako minulý rok, kedy sa podarilo dať nový povrch len na časti Jašíkovej ulice. „Počas jarných prázdnin sme začali s opravou najväčších výtlkov, tie prišli na rad ako prvé,“ povedal starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH). Medzi havarijnými stavmi boli napríklad vjazd z Trnavskej cesty na Mesačnú, jamy na Ondrejovovej, Medzilaboreckej a zhruba dvadsať ďalších lokalít. Zároveň miestny úrad vo februári vyhlásil verejné obstarávanie na dodávateľa rekonštrukčných prác na štandardnú opravu výtlkov a rekonštrukciu celých povrchov komunikácií. Súčasne mestská časť hľadá formou verejného obstarávania spracovateľa projektovej dokumentácie na výmenu vozovkovej vrstvy. Nové povrchy tak chce Ružinov tento rok urobiť napríklad na Šalviovej, časti Seberíniho, Babuškovej pri nákupnom stredisku, na ulici Maximiliána Hella, Táborskej, Wattovej, na časti Papraďovej, Koceľovej, Ružovej doliny, Kladnianskej, na Kašmírskej, prípadne ďalších uliciach. „Všetky opravy a rekonštrukcie budeme financovať z vlastných zdrojov, nemusíme si na to brať úver,“ dodal starosta.

Ešte dvesto tisíc?

Opravy ciest sa stali aj témou aj marcového miestneho zastupiteľstva. Poslanci klubu SDKÚ-DS prišli s návrhom vyčleniť ešte viac peňazí na opravu výtlkov. „Žiadame vykonať pasportizáciu výtlkov a následne podľa toho, aká potrebná suma vyjde, žiadame vyčleniť na to peniaze v rozpočte,“ navrhla Viktória Jančošeková (SDKÚ-DS). „My už takúto pasportizáciu na základe požiadavky starostu robíme, aj opravujeme havarijné stavy, zároveň beží verejné obstarávanie na dodávateľa, ktorý nám opraví cesty. V zozname máme zatiaľ deväť ciest, na kompletnú opravu ktorých ste vyčlenili peniaze,“ informovala poslancov prednostka miestneho úradu Zuzana Maturkaničová. „Zakomponujme teraz do zmeny rozpočtu sumu 200 tisíc eur na opravu ciest,“ n avrhol Ján Buocik (SDKÚ-DS). Reagoval tak na to, že miestny úrad dostal dotáciu z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny vo výške 1,5 milióna eur. Práve časť z nej navrhol presunúť na opravu komunikácií. „Som za to, aby sa navyšovali peniaze na opravu ciest, ale nebudú nám chýbať peniaze na sociálne veci?,“ zaujímalo preto Petra Hrapka (Smer-SD). „Oproti minulému roku sme výrazne zvýšili objem peňazí na opravu ciest. Netreba zabúdať na to, že ak vezmeme z rozpočtu na sociálne služby, že štát nám neprispeje na základné povinnosti, ktoré máme, a to je debarierizácia budov pre seniorov. A na to potrebujeme kumulovať financie, lebo to nie je lacná záležitosť,“ tvrdil zástupca starostu Vladimír Sloboda (SaS).Návrh vyčleniť na opravu ciest ďalších 200 tisíc eur okrem už vyčleneného vyše pol milióna eur napokon na marcovom zastupiteľstve neprešiel tesne o jeden hlas. Miestny úrad ale napriek tomu pripravuje analýzu stavu komunikácií, pričom už v apríli alebo máji by mohlo byť jasnejšie, ktorým ďalším cestám by bolo vhodnejšie vymeniť povrch a nielen plátať na nich výtlky. O presune peňazí navyše na rekonštrukciu ciest tak môžu poslanci rozhodovať na ďalších zastupiteľstvách.

Miroslava Štrosová

Foto: autorka

Fotogaléria: 
Vydanie: Apríl 2013