Operný spevák Sergej Tolstov: O otvorenom srdci a domove v Ružinove

Je laureátom viacerých medzinárodných speváckych súťaží. V jeho opernom repertoári dominujú postavy z diel ruských, talianskych a francúzskych skladateľov. Spieva Čajkovského Eugena Onegina v rovnomennej opere, Tomského v Pikovej dáme, Lyonela v Panne Orleánskej, Germonta v La traviate, Forda vo Falstaffovi či Rodriga v opere Don Carlos. Predstavil sa aj ako gróf Monterone vo Verdiho Rigolettovi a v mnohých iných operných úlohách. Sólista Opery SND Sergej Tolstov je už stálicou na našej prvej opernej scéne. Pretože žije v našej mestskej časti, zaujímalo nás jeho súkromie.

Bývate s rodinou v Ružinove. Čo sa vám na tejto časti Bratislavy páči a k čomu máte pripomienky?

Ako mladá rodina sme bývali v Ružinove a vždy sme túto mestskú časť Bratislavy obdivovali, aká je zelená a pokojná. S malou dcérou sme chodili na detské ihrisko na Ondrejovovej ulici. A vtedy sa zrodila túžba nájsť tu vlastný byt. Po 5 rokoch sme sa sem vrátili. Ružinov je našim domovom už viac ako 15 rokov. Sme tu spokojní.

Pochádzate z Ďalekého východu. Rýchlo ste si u nás zvykli?

Prvýkrát som sa zoznámil s Československom v roku 1989. Ako poslucháč 4. ročníka petrohradskej vysokej školy Rimského - Korsakova som zvíťazil na Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch. V roku 1994 som dostal angažmán v Banskej Bystrici ako sólista opery a vtedy som spoznal slovenčinu a mentalitu ľudí, ktorá je podobná tej našej, na Sibíri. Otvorené srdce a dobrá duša.

Chodievate domov za príbuznými? Ako často?

Cestujeme za mojou rodinou do sibírskeho mesta Novokuzneck v lete, počas divadelných prázdnin. Je to náročná cesta, letíme tam skoro celý deň.

Ste sólistom opery SND. V ktorých operných predstaveniach spievate s chuťou a plezírom?

Od roku 1995 som sólistom Opery SND v Bratislave, kde som si postupne vybudoval náročný dramatický repertoár. Medzi moje obľúbené patria talianska a ruská hudba. Verdi, Čajkovskij , Rachmaninov a Puccini, to je moja top štvorka. K mojim obľúbeným postavám patria Nabucco, Macbeth a ďalšie z Verdiho opier. Milujem Pucciniho Scarpiu v opere Tosca a postavu Tomského v Pikovej dáme Čajkovského.

Máte po profesionálnej stránke nejaký nesplnený sen?

Áno mám a verím, že sa mi splní. Ale, neprezradím, o čo ide. Aby som to nezariekol.

Spievate si doma vo vani? Ak áno, nerušíte tým susedov?

Celá moja práca prebieha v divadle. Doma spievam pri klavíri v izbe a to len pár minút v deň predstavenia. Vtedy stretávam susedov s úsmevom na tvári a s radostným pozdravom: „Sergej, dnes sme ťa počuli.“

Čo vás čaká a neminie v tejto diva- delnej sezóne?

Môj bežný repertoár sú hlavné barytónové úlohy v operách Nabucco, Macbeth, Traviata, Tosca, Carmen atď.

V máji sa teším na koncerty s orchestrom Slovenskej filharmónie, kde zaznie vokálno-inštrumentálne dielo Sergeja Rachmaninova Zvony.

 

Sergej Tolstov

Rodák zo sibírskeho mesta Novokuzneck. Štúdium operného spevu absolvoval na Konzervatóriu

v Saratove a na prestížnom Konzervatóriu Nikolaja Rimského-Korsakova
v Petrohrade. V tomto období bol aj na študijných pobytoch v Amerike a Nemecku. Hneď po skončení vysokej školy odštartoval sólistickú dráhu v svetoznámom Mariinskom divadle (Kirov opera; 1990 – 1993) 
v Petrohrade, kde debutoval ako Valentín v opere Faust a Margaréta Ch. Gounoda. V rokoch 1994 – 1995 pôsobil v Štátnej opere v Banskej Bystrici a od roku 1995 je sólistom Opery Slovenského národného divadla v Bratislave, kde debutoval v postave Lunu vo Verdiho opere Trubadúr.

 

Barbora Laucká, Foto: Pavol Breier

 

 

Vydanie: Marec 2019