Odpad triedia aj Adela Banášová a Zdeno Cíger

Olompiáda sa v hlavnom meste udomácnila. V bratislavskej ZOO odštartovala tento školský rok už svoj štvrtý ročník.

Celoročná súťaž učí obyvateľov správne nakladať s komunálnym odpadom, osvojiť si témy ako recyklácia, ochrana životného prostredia, triedenie odpadu a spoločenská zodpovednosť. Už niekoľko rokov sa Olompiáda tradične začína v bratislavskej ZOO. „Spolupráca s OLOm je výborná. Pred viac ako jedenástimi rokmi sme sa rozhodli, že budeme spoločne učiť deti separovať odpad prostredníctvom rôznych prednášok priamo v našej zoologickej záhrade. No a pred štyrmi rokmi vznikla myšlienka Olompiády. Deti sa tak vedia dostať do ZOO zadarmo, vstupenkou im po minulé roky bola napríklad prázdna pet fľaša, tento rok doniesli zvieratkám mrkvu. Vďaka tomuto projektu nás navštívilo už vyše 70 tisíc detí,“ pozitívne zhodnotila Miloslava Šavelová, riaditeľka bratislavskej ZOO.

Slávnostného zahájenia Olompiády sa medzi zvieratami z celého sveta ujala členka olompijského výboru Adela Banášová, ktorá je svetlým príkladom separovania odpadu: „Doma poctivo separujem. Dokonca robím aj také veci, že keď som mimo domov a pijem z plastovej fľaše, tak si ju beriem so sebou a potom zahodím. Som rada, že aj súčasná mladá generácia ide v tomto trende separovania, je to pre mňa taká nádej, že tá ďalšia generácia to už bude robiť automaticky.“

Triedenie odpadu nie je cudzie ani Zdenovi Cígerovi, ten ide príkladom aj svojim hráčom z hokejovej akadémie.

Mladé hokejové talenty odovzdali zoologickej záhrade v mene svojho trénera šek v hodnote 999 eur. „Musíme separovať, tréner nás k tomu vedie, keďže je člen olompijského výboru. Tak sa snažíme,“ povedal mladý hokejista Alex.

Projekt Olompiáda, ktorý sa moderným spôsobom snaží osloviť práve cez najmladšiu generáciu všetkých obyvateľov hlavného mesta, sa u školákov ujal nad očakávania. V súčasnosti je do Olompiády zapojených 20 200 detí zo 106 materských, základných a špeciálnych škôl v Bratislave. Je to viac ako polovica školských a predškolských zariadení v hlavnom meste.

(pr)

Vydanie: November 2015