Odborníčka o prázdninách po pandémii koronavírusu: Najväčšou odmenou je spoločný čas

Pandémia koronavírusu ovplyvnila život každého z nás. Psychologička Martina Baránková z Ústavu aplikovanej psychológie UK a psychoterapeutického centra Vejtusan hovorí, že mnohým ľuďom toto obdobie prinieslo smútok aj úzkosť, ale tiež aj pozitívne momenty, ako napríklad viac času pre seba, rodinu či svoje záľuby. Pre Ružinovské Echo zároveň porozprávala, ako by sme mali prežiť blížiace sa prázdniny. 

Deti zažili obrovskú zmenu, keď prestali chodiť prezenčne do školy. Nebolo to však náročné len pre žiakov, ale aj pre ich rodičov. „To, že deti fyzicky nechodili do školy, nemusí znamenať, že nič nerobili. Podobne je to s dospelými. Čas prázdnin je určite dobré využiť naplno k načerpaniu síl do ďalšieho školského roka,“ prízvukuje.

Ak sa zamýšľate nad tým, či si dieťa zaslúži na konci školského roka aj odmenu, odborníčka to schvaľuje. Aj keď niektorých žiakov môže uspokojiť samotný dobrý výsledok a hodnotenie. „Pochvala od rodičov je pre deti veľmi dôležitá, mali by sme im ju dopriať. Odmena podľa uváženia a dohody medzi dieťaťom a rodičmi je tiež v poriadku. Obzvlášť hodnotnými bývajú odmeny v podobe spoločných zážitkov a strávených chvíľ,“ dodáva však s tým, že bez ohľadu na dosiahnuté školské výsledky by spoločne strávený čas dieťaťa s rodinou nemal byť iba odmenou, ktorú si treba zaslúžiť. „Udržiavanie a podporovanie pevných vzťahov je silnou výbavou a zdrojom aj do ďalších období,“ uviedla.

Prázdniny však nebudú pre všetkých len časom, kedy môžu viac vypnúť a oddychovať. Práve detský vek je totiž veľmi podstatný pre tvorbu návykov a sociálnych vzťahov. „Adolescenti a mladí dospelí utrpeli podobným spôsobom, keď nebolo možné realizovať rozvíjanie vzájomných vzťahov, možnosti nájsť si partnera/partnerku, priateľov alebo novú prácu či brigádu boli obmedzené,“ podotkla psychologička. Dospelí ľudia sa zase podľa nej museli vyrovnať so zmenou organizácie práce alebo dokonca s jej stratou, postarať sa o deti, ktoré boli doma.

„Seniori zasa mohli prežívať náročné časy, keď neboli povolené návštevy a vychádzanie. Mohli sa cítiť osamelo, napriek tomu, že sú možno viac ako iné generácie zvyknutí menej časté stretnutia a pomalší životný rytmus,“ povedala.

Ak si však na osobe z nášho okolia všimneme, že sa s ním niečo deje, môžeme mu povedať o svojich obavách. „Môžeme mu ponúknuť podporu a radu, prípadne odporučiť konzultáciu s odborníkom. Ak je však v ohrození života, treba bezodkladne kontaktovať odbornú pomoc a nečakať,“ uzavrela psychologička Baránková.

 

Vydanie: Júl - August 2021