Ochrancovia VS. Odporcovia: Ako spolunažívať s túlavými mačkami

Na ulici žijú stovky mačiek tuláčok, ale aj takých, ktoré sa na ulici priamo narodili. Nie každá túlavá mačka je však chorá mačka a tak nemusí byť pre človeka ohrozením. Ako spolunažívať s týmito tvormi tak, aby neboli ohrozením pre človeka a človek pre nich?

Len v Ružinove je okolo stovky túlavých mačiek, o ktoré sa v našej mestskej časti starajú dobrovoľníci. Tvrdia, že pri dodržiavaní hygienických zásad sa ľudia od mačiek nenakazia. Ako upozorňuje OZ Regionálne centrum Slobody zvierat – pomoc pre zvieratká, pri nesprávnej manipulácii môžu mačky pohrýzť alebo poškriabať, tým môže vzniknúť riziko lokálnej kožnej infekcie. Z tohto dôvodu netreba chytať mačky, ktoré nepoznáte.

Často sa skloňuje toxoplazmóza, okolo ktorej vznikajú mnohé negatívne povery. Veterinárka Veronika Patoprstá však mnohé vyvracia. „Mačka je infekčná len sedem dní vo svojom živote. Preto by nakazenie človeka bolo skutočne náhodným,“ dodáva. Mačacie choroby sa môžu dostať pod kontrolu pravidelným očkovaním proti infekčným chorobám a besnote, kastráciou sa zase dá zabrániť ich premnoženiu. Preto združenie víta akúkoľvek formu spolupráce, ktorá pomôže zabezpečiť spolunažívanie ľudí a mačiek. Ako poukazuje centrum na výhody pre človeka, len zdravá mačka je prirodzeným deratizérom, keďže hlodavce loví zo svojej prirodzenej podstaty.

Ako teda môžu pomôcť ľudia na sídliskách? Pod kríky či na trávniky môžete umiestniť misky s vodou. V zimnom období a za dažďa sú pomocou aj prístrešky či domčeky pre takéto zvieratá. Možnosťou je aj vhodné prikrmovanie na miestach, kde sa zvieratá nachádzajú. Treba však dbať na to, aby kŕmne miesta a ich okolie boli čisté a misky so zvyškami potravy boli po každom kŕmení odstránené. 

 

Vydanie: September 2023