Očami Ružinovčanov: Zasaď svoj strom na každom voľnom mieste

Už roky ma vytáča takmer do nepríčetnosti spôsob, akým sa takzvane "ošetrujú" stromy na sídliskách, ale aj pouličné výsadby.

Je všeobecne známe, že orezávať zeleň je dovolené len mimo vegetačného obdobia. Na našom sídlisku vlani orezávali stromy štyrikrát za plnej vegetácie. Na námestíčku pred Astrou zmrzačili asi 50 ročný zdravý rozložitý strom, ktorý poskytoval tieň na celej ploche námestia. Vraj kvôli imelu! Hneď za rohom sa ukojili na mladom, zdravom košatom orechu, plnom plodov, ktoré k dozretiu potrebovali len nejaký týždeň. V záhrade MŠ a v uličke za Astrou pilčík rezal hlava nehlava, čo mu prišlo pod ruku – samozrejme zelené konáre, suché mu asi nevyhovovali. Na Martinčekovej ulici zbavili statné borovice viac ako tretiny spodných konárov. Pred domom č. 6 sa vyzúrili na listnáčoch: Jeden orezali tak, že z neho zostal holý stožiar.

Ale nielen vlani sa páchali zločiny na pľúcach mesta. Pri výstavbe Apolla zlikvidovali nádhernú alej líp, mali určite vyše 60 rokov. Niektoré úbožiatka zmrzačili tak, že samé zašli. Kto dáva povolenia na takéto zásahy? Sú to stromy nás všetkých, zachytávali prach, zadržiavali vodu v krajine, poskytovali tieň a nádhernú vôňu v čase kvitnutia. Developeri sa rozpínajú ako pľuzgiere - nemohli svoj megalomanský projekt o meter zúžiť, alebo posunúť k Mlynským nivám?

A to ešte nespomínam uličné stromy. Je to na zaplakanie, pozerať na tie paškvily, ktoré mali byť stromami. Korunu zrušia, kostrové konáre ponechajú dva, či tri a ženú ich do výšok, kam by normálne strom nedorástol. Po rezaní zostávajú pahýle, ktoré strom nemá silu zavaliť a začína hniť. A beda každému lístočku, ktorý by sa odvážil na tých spotvorených konároch vyraziť v snahe, vrátiť stromu aký - taký vzhľad!! Bez milosti všetky odrežú, lebo strom u nich nie je živý organizmus, ale len obyčajné neživé drevo. Dnes, keď sa na nás valia horúčavy a suchota, keď rozvírený prach vniká do domov a pľúc ľudí, keď krajina stráca vodu, je nevyhnutné chrániť každý strom a využiť každú príležitosť na výsadbu nových.

Mali by sa toho chytiť ochranári a ekologické organizácie a založiť nový projekt: Zasaď svoj strom na každom voľnom mieste! No dnes vás za takúto snahu naháňajú policajti. Obávam sa, že kým sa spamätáme, bude už neskoro a naša krajina sa premení na suchú púsť.

Elena Kopalová

Sklenárova 12

Vydanie: Apríl 2016