Obnova verejných priestranstiev: Nová podoba jazera Rohlík

Začiatkom roka 2021 ste sa mohli zapojiť do dotazníkového prieskumu o tom, ako by malo vyzerať okolie jazera Rohlík. Prioritou mestskej časti vždy bolo, aby bol zachovaný súčasný charakter miesta, ktorý je v porovnaní s neďalekým Štrkovcom viac prírodný a pokojný. Koncom roka predstavil Metropolitný inštitút Bratislavy architektonickú štúdiu na obnovu tejto lokality.

V areáli pribudnú chodníčky, vďaka ktorým sa návštevníci budú môcť prejsť okolo celého jazera. Dnes to nie je možné, pretože časť brehu je oplotená. Významnou súčasťou jazera sa stane aj Pamätník obetiam pandémie.

Architekti v štúdií navrhujú vytvoriť sieť 7 mól a chodníkov okolo celého jazera, čo momentálne v areáli chýba a ľudia sa nevedia pohodlne prejsť okolo vodnej plochy. Okrem novej výsadby stromov pribudne aj mokraď a špeciálna oddychová záhrada v tesnej blízkosti nemocnice, ktorá bude určená zdravotníkom, pacientom a ich rodinným príslušníkom na relax či terapiu. Pôjde o citlivé zásahy, ktoré podporia biodiverzitu a rozvoj fauny i flóry.

Zároveň breh jazera bude mať aj naďalej svoju intimitu a zostane ochránený pred aktivitou človeka. Minimalistický mobiliár na sedenie nebude pôsobiť dominantne, ale má splynúť s okolím. Zároveň tu vyrastie pamätník obetiam COVID-19, ktorého podoba vzišla z výtvarno-architektonickej súťaže Metropolitného inštitútu. Za víťazným návrhom umeleckého diela, ktoré má pripomínať obete pandémie, stojí český architekt Radek Taláš. Ponúkol nadčasovú ideu v podobe vĺn na vodnej hladine. Na siedmich mólach, ktoré vzniknú v okolí jazera v rámci plánovanej revitalizácie, navrhol Taláš inštalovať zariadenia, ktoré dokážu rozvlniť hladinu jazera. Vlny aktivuje človek tým, že sa postaví na vyznačené miesto na móle. Podľa autorových slov môžu vlny symbolizovať náhlu hrozbu, ale aj liečenie rán.

 

Vydanie: Február 2023