Nové veci sa dajú zaplatiť aj inak ako z rozpočtu

Cyklostojany, cyklotrasy, detské ihrisko alebo nová zeleň. Na to všetko sa Ružinovu podarilo získať peniaze z rôznych nadácií a iných inštitúcií.

Vyše 25 tisíc eur sa podarilo Ružinovu získať na realizáciu minuloročných nápadov a projektov. Mestská časť vypracovala viaceré, v ktorých bola úspešná a z rôznych nadácií a iných inštitúciu dostala peniaze. Na cyklotrasy, cyklostojany, novú zeleň či detské ihrisko. Podmienkou je sledovať jednotlivé grantové či dotačné výzvy, podať projekt a napokon s ním uspieť. Z dotácie 5 000 eur od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Ružinov vytvoril malé detské ihrisko na Banšelovej ulici na Trnávke. BSK podporil aj úpravu zelene pri pavilóne Ružinovského domova seniorov na Pivoňkovej ulici.

Cyklistom sa darilo

Okrem cyklostojanov na desiatich miestach v Ružinove, ktoré osadila Cyklokoalícia (z Grantového programu mestskej časti Ružinov), pribudli nedávno ďalšie cyklostojany – pred miestnym úradom na Mierovej a pred kostolom na Trnávke. Ako projekt „Prebicyklujme Ružinov“ ich mestskej časti prefinancoval sumou 500 eur opäť Bratislavský samosprávny kraj. „Nie je to veľká suma, ale poteší nás každý úspešný ružinovský projekt. Cyklostojany postupne pribúdajú a tento rok chystáme osadenie ďalších, tento raz v spolupráci s mestskou organizáciou STaRZ,“ objasnila Ľubica Petrisková, projektová manažérka mestskej časti Ružinov. Do podpory cyklistiky išlo aj 3000 eur z Nadačného fondu Tesco pre zdravšie mestá v Nadácii Pontis. Ružinov ich investoval do vyznačenia cyklistického chodníka na ulici Vl. Clementisa a priľahlých sídliskových cyklotrás na Ostredkoch.

Tisícky eur pôjdu do obnovy zelene

Ďalšie peniaze z projektov pôjdu tento rok do obnovy a výsadby novej zelene. „Sumu 3 300 eur z Nadácie Orange využijeme na obnovu zelene na Dulovom námestí,“ prezradila najnovšie plány Zuzana Pallaghyová, vedúca referátu životného prostredia a verejnoprospešných služieb miestneho úradu Ružinov. Najčerstvejším úspešným „úlovkom“ je však suma 12 800 eur, ktoré Ružinovu poskytne Nadácia SPP. Podporí totiž projekt revitalizácie zelene. „Plánujeme ju v predzáhradkách na Komárnickej ulici a na verejných priestranstvách na Martinčekovej a Kupeckého ulici. Do výsadby zapojíme aj samotných obyvateľov a ružinovských poslancov,“ vysvetľuje zámer projektu Ľubica Petrisková.

Miroslava Štrosová

Foto: MÚ Ružinov

Vydanie: Január - Február 2013