Nezaradené komunikácie: Zákon rozviazal obciam ruky

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Len niekoľko dní pred uzávierkou tohto čísla Ružinovského Echa schválil parlament novelu zákona, ktorá dá samosprávam možnosť starať sa aj o tie cesty, chodníky alebo detské ihriská, ktoré nemajú vlastníka, ale ktoré obyvatelia už desaťročia využívajú.

Rovnaký problém majú mestá a obce na celom Slovensku. Množstvo ciest, chodníkov, parkov, vnútroblokov, detských ihrísk a dokonca aj pozemkov, na ktorých sú školské dvory, nemajú vlastníka. Ak si kliknete na katastrálnu mapu, nájdete tam poznámku „list vlastníctva – nezaložený“ alebo "stavba neexistuje".

Len v Ružinove máme 21 kilometrov takýchto ciest a chodníkov, čo je akoby ste išli autom od Štrkoveckého jazera až do centra Pezinka. K tomu ešte treba pripočítať množstvo detských ihrísk, plôch v parkoch a vnútroblokoch. Mnoho z týchto stavieb (keďže aj chodník, aj ihrisko sú stavbami) vzniklo v minulom režime počas tzv. akcií Z, ktoré mali za cieľ svojpomocne zveľadiť obce. Ich problémom však bolo aj to, že sa tieto stavby neevidovali, nemali vlastníka, a po zmene režimu ich teda nemal kto prevziať do správy. A tento problém pretrvával celé roky. Teraz však konečne prišla zmena.

Novela zákona dáva samosprávam, u nás prioritne Ružinovu a magistrátu hlavného mesta, možnosť (teda nie povinnosť), zaradiť do plánu údržby aj komunikácie, o ktoré sa viac ako tridsať rokov vlastne nik nestaral. Ich súčasný stav však nemožno pripisovať na vrub starostom a primátorom, tým totiž zákon neumožňoval používať verejné prostriedky na investície do majetku, ktorý nepatrí obci.

Čo sa teda bude môcť robiť? Mestské časti a mesto budú môcť napríklad zaradiť aj papierovo „neexistujúce“ chodníky do zimnej údržby a odhrabávať z nich sneh, môžu opraviť existujúce detské ihriská, resp. to, čo z nich po rokoch ostalo, môžu opraviť múrik pri škôlke, výtlky, prípadne vymeniť asfaltový povrch.

A čo sa robiť nemôže? Zákon neumožňuje investície, t.j. práce, ktoré vyžadujú stavebné povolenie, a teda vzťah k pozemku. Postaviť novú cestu, chodník, alebo pri výmene popraskaného asfaltového povrchu vymieňať aj rozbitý obrubník (na čo je tiež potrebné stavebné povolenie), však už možné nie je.

Znamená to teda, že teraz sa v celej Bratislave a na celom Slovensku začnú rekonštruovať všetky problematické komunikácie? To, žiaľ, možné nie je. Prioritná musí byť starostlivosť o majetok, ktorý majú obce vo vlastníctve alebo v správe. Aj keď nová právna norma priniesla zásadnú novinku, nie je však možné v krátkom čase vyriešiť všetko, čo sa nedalo riešiť viac ako tridsať rokov.

Potešujúci je však fakt, že už na tento rok má mestská časť Ružinov niekoľko dôležitých návrhov. Má v pláne upraviť kritické úseky napríklad na Exnárovej, parkoviská na Súmračnej, ale aj niektoré časti vnútroblokov v Ružovej doline. 

 

Vydanie: Jún 2021