Nezabudnite na začipovanie svojho zvieratka

Registračné známky o očkovaní a prihlásení psa čoskoro stačiť nebudú. Majiteľom psov, mačiek a fretiek majú totiž povinnosť nechať označiť domáceho miláčika transpondérom- mikročipom. Tento zákrok si hradia sami a stihnúť to musia do jesene 2013.

Povinnosť začipovať psov, mačky a fretky vznikla pred viac ako rokom. Majitelia, ktorých domáci miláčikovia sú starší ako 14 mesiacov, musia mať na pamäti, že tento rok ich zvieratko čaká čipovanie. „Psi, ktorí sa narodili pred 1. novembrom 2011, majú ešte prechodné obdobie na čipovanie do 30. septembra 2013,“ objasňuje termín veterinár Pavol Fabian. Novela zákona o veterinárnej starostlivosti pripúšťa aj výnimku. Ak má pes čitateľné tetovanie spred 3. Júla 2011, tak mikročip nemusí mať. V prípade, že ho majiteľ dal tetovať po tomto dátume, musí byť pes dodatočne označený do konca septembra aj čipom. Všetci domáci miláčikovia, ktorí sa narodili od začiatku novembra 2011, by mali mať čip už po prvých návštevách u zverolekára, a to do ôsmeho týždňa od jeho narodenia. V prípade, že si kupujete domáce zviera od chovateľa, ten by ho mal dať pred predajom začipovať. Ak sa rozhodnete pre adopciu z útulku Slobody zvierat, o čipovanie sa starať nemusíte, robia to automaticky každému psovi. Nie každému majiteľovi sa tento zákrok pozdáva. „Nemám ho ešte začipovaného. Myslím si, že je to veľký zásah pre toho psa. Možnože to ani necíti, ale ja nie som zástankyňou takýchto vecí,“ odôvodnila svoje rozhodnutie Zuzana, majiteľka psa. Zverolekár vás nemôže donútiť dať svojho miláčika čipovať, ale môže vám to odporučiť. Pokuta za nezačipovanie do konca septembra tohto roka sa však môže vyšplhať až na 300 €.

Zľavy pre Ružinovčanov

Označenie domáceho miláčika mikročipom si hradí každý majiteľ sám. „Obyvatelia Ružinova, ktorí majú prihláseného psíka v našej mestskej časti, majú u troch zverolekárov zľavu na čipovanie. Zľava sa pohybuje vo výške okolo 16 eur,“ informovala Alexandra Szökeová z referátu životného prostredia miestneho úradu Ružinov. Zoznam týchto zverolekárov si môžete zistiť priamo na referáte životného prostredia ružinovského miestneho úradu. Začipovanie síce stojí peniaze, no má aj svoje výhody. Kontakt na majiteľa a údaje jeho zvieraťa ako chorobopis, vek, pohlavie a rasa budú uložené v Centrálnom registri spoločenských zvierat. „Už sa tam ukladajú aj všetky očkovania. Napríklad, keď sa stratí pes, tak sa dá veľmi rýchlo identifikovať, komu patrí,“ objasnil veterinár Pavol Fabian. Údaje do registra vkladá zverolekár a prevádzkuje ho Komora veterinárnych lekárov Slovenskej republiky.

Marianna Šebová

Vydanie: Január - Február 2013