Nedostatok parkovacích miest je často o bezohľadnosti

V časopise Ružinovské Echo vám postupne predstavujeme všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. Dnes poslanec Mgr. Boris Čechvala.

Vstupujeme do druhej vlny koronakrízy. Čo považujete z pohľadu samosprávy za najdôležitejšie?

Z pohľadu samosprávy je potrebné zachovať bezproblémový chod úradu. Súčasný stav nech je inšpiráciou do budúcnosti. Aby sme boli pripravení zvládnuť nečakané situácie (zemetrasenie, povodeň, požiar, invázia migrantov, násilie...).

Čo je dôležité riešiť v Ružinove?

Pochopil som, že sa nemôžem spoliehať, že niekto vyrieši veci za mňa. O svoje okolie sa musíme aktívne zaujímať. Tu je naša najväčšia slabina. Nemám osobné ambície, chcem len to, čo väčšina bežných obyvateľov. Pravidlá a ich dodržiavanie. Pred pár rokmi som sa pridal k Združeniu občanov, ktorého cieľom je zachovanie parkoviska na Palkovičovej. Známa kauza, ktorej vyriešenie by výrazne pomohlo pri zavádzaní parkovacej politiky. Len pre pripomenutie, v r. 2006 sa udial evidentný podvod - predaj pozemku pod parkoviskom. Zmluva znie na “ostatnú plochu”, pričom v čase predaja boli pozemky vedené na katastri ako “zastavané plochy a nádvoria”. Development nie je možné zastaviť, ale takýto spôsob výstavby je neprijateľný, máme právo sa brániť. Združenie si na svoju ochranu najalo advokátsku kanceláriu, ktorá s právnickou precíznosťou zadefinovala súčasný stav ako porušovanie platných zákonov SR, podľa ktorých vlastníkom cestnej komunikácie môže byť len obec.

Starý Ružinov stojí priamo pri troch veľkých štadiónoch, čo má vplyv na každodenný život obyvateľov. Čo očakávate od zavedenia rezidentského parkovania?

Škoda, že hokejový štadión spolu s futbalovým štadiónom neboli postavené ako novostavby na zelenej lúke v blízkosti diaľnice a letiska a s voľnými plochami pre parkovanie. Pôvodné štadióny mohli naďalej slúžiť svojmu účelu, takže by len pribudli dva nové. Ako sa Bratislava rozrastala, štadióny sa “presunuli” do širšieho centra. Veľké podujatia znepríjemňujú obyvateľom život. Návštevníci parkujú nevhodne na chodníku, na tráve. Ani mne sa nepáči bezohľadné parkovanie. Treba dodať, že často nesúvisí s nedostatkom parkovacích miest, ale s myslením samotných ľudí (ja a moje auto). Situáciu môžu zmeniť len striktné pravidlá a ich dodržiavanie. Teší ma, že sa tu objavil akýsi Matúš Vallo, ktorý mal odvahu pustiť sa do parkovacej politiky. Veľmi mu držím palce. Za slabinu považujem poddimenzovanú a málo výkonnú mestskú políciu, ktorá by mala dodržiavanie pravidiel vynútiť.

Jedným z poradných orgánov, v ktorých pôsobíte, je aj komisia školstva, kultúry a športu. Čo je podľa vás dôležité riešiť v tejto oblasti?

Mojou doménou je pohyb. Pracujem v Národnom športovom centre, kde spravujem dva informačné systémy, ktoré používajú školy na Slovensku. Šport a pohyb ako taký považujem za nástroj na udržanie zdravia a jeho prevenciu. Spoločnosť je nastavená na konzum, kde vládne mamon peňazí a moci, a skutočné hodnoty unikajú. Nedostatok pohybu je celosvetový problém, prináša množstvo zdravotných problémov vrátane zníženia imunity (Corona!). Obec môže výrazne pomôcť napr. tým, že vytvorí dobré podmienky, aby sa deti v záujme zdravia počas i po vyučovaní viac hýbali.

Ružinov je jednou z najobľúbenejších častí mesta. V čom vidíte jej špecifiká v porovnaní s ostatnými?

Ružinov má dobrú polohu a dostupnosť. Pôvodná architektúra je veľkorysá, príjemná aj vďaka veľkým voľným plochám. Problém je v tom, že práve tie plochy sú lákadlom pre zahusťovanie, avšak bez doplnenia infraštruktúry. To uberá na pohode tejto časti. A výrub zdravých stromov kvôli výstavbe je tiež bolestivý. Od r. 2015 sa zaujímam o možnosť doplniť výsadbu v okolí zimného štadióna. Zdá sa, že tento rok sa úrady konečne začínajú hýbať.

Čo ďalej?

V decembri 2018 som oslovil magistrát vo veci úpravy šmykľavých dlaždíc na streche podzemnej garáže na Bajzovej. Minulé leto ma informovali, že do konca roka (2019) to zrealizujú. V decembri mi oznámili, že nestihli verejné obstarávanie (VO). Potom prišla korona, čo je výborný dôvod pre nesplnenie čohokoľvek. V októbri t. r. som sa opäť pripomenul aj s nápadom, ako vyriešiť šmykľavý povrch. Uvidíme, či to stihnú do konca volebného obdobia. Na margo VO. Od roku 2014 som sa snažil o doplnenie detského ihriska vo vnútrobloku. Cez projekt Úradu vlády sa podarilo vybudovať workoutové stanovište, ale mne ako iniciátorovi myšlienky nebola napriek opakovaným žiadostiam umožnená účasť na príprave. Verejné neznamená prístupné pre verejnosť!

Rád by som sa dotkol témy riadenia spoločnosti. Vo všeobecnosti obyvatelia nemajú prehľad o fungovaní obce (ani ja som donedávna nemal). Ľudia si volia starostu a poslancov. Starosta má v rukách výkonnú moc a má k dispozícii úrad. Každá moc potrebuje kontrolný mechanizmus. Ten by mali tvoriť poslanci, ktorí majú právo (a povinnosť) výkonnú moc kontrolovať. Avšak v praxi sa často poslanci delia na starostových a nestarostových, čo narúša rovnováhu a vytvára priestor pre nevyvážené rozhodnutia. Aj preto je dôležité, aby obyvatelia poznali kandidátov tak na starostu ako aj na poslancov. Ich názory, morálku, odborný a spoločenský kredit. Vo volebnej miestnosti potom nebudú odkázaní na lotériový spôsob krúžkovania a dokážu lepšie nastaviť rovnováhu v zastupiteľstve.

Každý obyvateľ má právo obrátiť sa na úrad. Ak úrad neodpovedá, vtedy môže využiť inštitút poslanca a požiadať ho o pomoc pri skúmaní, prečo vyriešenie “mojej požiadavky” tak dlho trvá. Budem sa opakovať, ale za najslabšie miesto pri správe vecí verejných (= vlastných) považujem pasivitu ľudí. Nikomu nič nevyčítam, sám som sa “prebudil” len prednedávnom. Ale je dobré o týchto veciach hovoriť, aby sme si uvedomili svoje možnosti a vlastnú zodpovednosť. Všetko je to o nás, o ľuďoch. Ako sa k sebe správame, ako sa dokážeme vzájomne rešpektovať. Či dáme prednosť chodcom (aspoň na prechode). Či si dokážeme pozrieť do očí, pozdraviť, usmiať sa na seba ... 

 

Vydanie: November 2020