Následky energetickej krízy: Úrad bude až do 30. Apríla v piatky zatvorený

Určite každý z nás pozná aspoň jedno príslovie o tom, aké je potrebné sporiť si na horšie časy, či pritiahnuť si opasok, keď je zlá situácia. V čase energetickej sa to týka nielen domácností, ale aj štátnej a verejnej správy. Ako sa to dotkne našej mestskej časti? 

Na stole je dokument vlády, ktorý aj našej mestskej časti dal jasnú úlohu. V administratívnych budovách máme od októbra 2022 do konca apríla 2023, tak ako na celom Slovensku, dosiahnuť úsporu energie minimálne 15 % oproti obdobiu z prelomu rokov 2019 – 2020.

Verejná správa pritom dlhodobo platí za energie (elektrina a teplo) asi pol miliardy eur ročne, čo sú skutočne obrovské čísla.

Telefonicky a e-mailom

Vo verejnej správe je vyše 2500 administratívnych budov, ktoré majú potenciál na výraznú úsporu energií. A ako sa píše vo vládnom dokumente, mnohé boli postavené v rokoch 1951 až 1983, kedy boli nízke požiadavky na tepelnotechnické vlastnosti stavebných konštrukcií, čo má otvárať ešte väčšie možnosti šetriť. Ceny elektriny a plynu sú totiž niekoľkonásobne vyššie ako pred rokom. A tak v šetrení má ísť štát príkladom.

Opatrenie sa preto týka aj Miestneho úradu Bratislava – Ružinov. Budova na Mierovej 21 bude preto každý piatok až do konca apríla zatvorená. Ak teda plánujete ,či potrebujete navštíviť úrad a svoj problém neviete vyriešiť telefonicky, naplánujte si to na iný deň v týždni.

Zamestnanci úradu však nemajú dovolenku. Ak je to potrebné, kontaktovať ich môžete telefonicky, alebo emailom. Všetky kontakty sú zverejnené na webovej stránke mestskej časti www.ruzinov.sk, kde sú tiež zverejnené stránkové hodiny. Radi by sme vás upozornili, že aj v tých sme museli urobiť malé úpravy. Sobáše sa budú riadiť osobitným predpisom po dohode s vedúcou matričného úradu.

Neplytváme, šetríme

Viaceré opatrenia na úsporu energií sme na úrade zaviedli do praxe už dávnejšie. Okrem iného sme obmedzili využívanie viacerých elektrických spotrebičov, dôsledne dodržiavame útlmový režim vykurovania, využívame informačnú kampaň a teraz pristupujeme aj k povinnej práci z domu v určitom období.

 

Vydanie: December 22 - Január 23