Najkrajšie predzáhradky plné farieb a nápadov

Prvý ročník súťaže o najkrajšiu predzáhradku vzbudil záujem u viacerých Ružinovčanov. Obyvatelia posielali fotografie z rôznych kútov mestskej časti.

Pred letom sme v spolupráci s Občianskym združením Ružinov Pozitív a so záhradným centrom Kulla vyhlásili súťaž o najkrajšiu ružinovskú predzáhradku. Zapojiť sa mohli všetci obyvatelia, ktorí bývajú v bytových domoch na území mestskej časti. Počas 2 mesiacov nám do súťaže prišlo 18 návrhov. Do poroty zasadli štyria páni. Návrhy, ktoré obyvatelia poslali, hrali najmä farbami a nápadmi. „Ľudia ukázali, že sú naozaj kreatívni, že Ružinov je zelený a plný života, farieb, stromov a kvetín. Som nadšený, že sa súťaž stretla s dobrým ohlasom a ľudia poslali naozaj krásne fotografie,“ neskrýval nadšenie Martin Patoprstý, ktorý v porote zastupoval OZ Ružinov Pozitív. „Návrhy nás naozaj veľmi milo prekvapili. Potešila ma najmä aktívna účasť zo strany Ružinovčanov. Nečakali sme taký záujem, keďže išlo o prvý ročník súťaže. Ja som dal na taký môj celkový dojem a pocit, aký z predzáhradky vychádzal, lebo predzáhradka musí vytvárať hlavne atmosféru a spríjemňovať život obyvateľom“ doplnil Tomáš Alscher, ďalší člen poroty, zástupca ružinovských poslancov.

Ťažké rozhodovanie

Ružinovčania poslali krásne fotografie, porota mala veľmi ťažkú úlohu. Za najkrajšiu predzáhradku nakoniec zvolila návrh z Muškátovej ulice, ktorý poslal pán Floch. Ocenila najmä originalitu. Druhé miesto obsadila predzáhradka pána Urmaniča z Jégeho ulice, ktorá zaujala všetkých štyroch pánov. Tretie miesto udelila porota pánovi Nagyovi a jeho dielu na Kozmonautickej ulici. V jednom prípade sa páni nevedeli dohodnúť a tak sa rozhodli, že udelia aj jednu mimoriadnu cenu, predzáhradke na Rumančekovej ulici, ktorú prihlásila pani Pániková. „Ja by som najradšej udelil prvé miesto všetkým súťažiacim, lebo výber bol veľmi ťažký. Nakoniec sme sa, ale v podstate, zhodli na všetkých umiestneniach. Teším sa peknému záujmu. Obyvateľom viem už teraz sľúbiť, že najkrajšie predzáhradky budeme hľadať aj budúci rok,“ prisľúbil riaditeľ TVR a RE Igor Adamec. Cieľom súťaže bolo skrášliť verejné priestranstvá pred bytovými domami kvetinovou výsadbou a zeleňou a zároveň vyzdvihnúť a podporiť prácu obyvateľov, ktorí dbajú o estetický vzhľad a čistotu svojho najbližšieho okolia. Po vyhodnotení súťaže môžeme skonštatovať, že cieľ bol do bodky splnený. „Návrhy veľmi milo prekvapili aj mňa. Vidieť, že ľudia si okolie svojho bydliska udržiavajú. Verím, že ich potešia aj ceny od nášho záhradného centra a aj vďaka nim budú ich predzáhradky ešte o čosi krajšie,“ dodal Miroslav Gombík zo Záhradného centra Kulla.

Kostková Katarína

Foto: autorka, víťazi

 

Fotogaléria: 
Vydanie: Október 2017