Na výlete v Znojme: Objavte tajomstvá na zemi aj pod zemou

Letné mesiace sú ako stvorené na spoznávanie nových miest. Jedným z nich môže byť aj Znojmo, partnerské mesto našej mestskej časti, kde sa snúbi história v podobe dobových budov s modernou výstavbou. Pri pohľade na mesto sa o tom môžete presvedčiť už o dve hodiny.

Znojmo je vzdušnou čiarou od Ružinova vzdialené len okolo 110 kilometrov, cesty na mape ukazujú o 60 kilometrov viac. Na juhu Moravy tak môžete byť už približne po dvoch hodinách. Podľa našich skúseností je rýchlejšia a pohodlnejšia cesta cez rakúske územie. Či ju uprednostníte pred českou možnosťou, je len na vás. Znojmo patrí od roku 1960 do Juhomoravského kraja. Toto okresné mesto sa nachádza asi 52 kilometrov juhozápadne od Brna a 75 kilometrov severozápadne od Viedne.

Čo píšu kroniky

Mesto bolo osídlené už v 8. storočí, kedy sa na jeho území nachádzalo rozsiahle staromoravské hradisko. V jeho vnútri postavili kostolík (rotundu) sv. Hipolyta. V polovici 10. storočia mesto zničili Maďari, život v ňom sa obnovil na prelome tisícročí. Prvá písomná zmienka o Znojme je z roku 1048, v ktorej sa spomína tamojší kastelán Markvart. Neskôr na čele mesta stáli Přemyslovci, Luxemburgovci aj Habsburgovci. Koncom 17. storočia mesto zasiahla veľká epidémia moru, ktorá si vyžiadal takmer 800 obetí. Spúšť po sebe zanechali aj napoleonské vojny.

Hrad v Znojme stratil strategický význam v roku 1683 po porážke Turkov pri Viedni. Cisár Jozef I. ho predal Maxmiliánovi Františkovi z Deblín a jeho bratovi. Práve tí časť hradu prestavali na zámok a v jednej časti dokonca zriadili pivovar. Nádych tejto kultúry pretrval v meste dodnes.

Uhorky a víno

Česi patria od nepamäti medzi najbližšie národy Slovákov. Veď celé desaťročia sme tvorili jednu republiku. Aj preto Slováci milujú Znojmo. Mnohí z vás ešte určite v pivnici nájdu poháre od – ešte z čias federácie – zaváraných uhoriek. Tie znojemské poznajú viaceré generácie.

V súčasnosti si turisti, návštevníci mesta ale aj samotní domáci pochutnávajú skôr na dobrom víne. Ako píšu bedekre o meste, Znojemská podoblasť je jednou zo štyroch podoblastí Vinárskej oblasti Morava, ktorá má vyše 3 500 hektárov viníc a takmer stovku vinárskych obcí. Najlepšie, najznámejšie a najchutnejšie sú biele aromatické vína. Znojmo je aj preto označované ako mesto s prívlastkom. Archeologické nálezy pritom dokazujú, že pestovaniu vínnej révy sa v údolí rieky Dyje venovali už starí Rimania. Rozvoj však nastal počas počas Veľkomoravskej ríše, potom vďaka premonštrátom a kráľovi Karolovi IV., ktorý v 14. storočí do krajiny priviezol nové odrody. Tento rozmach bol zabrzdený len nakrátko počas 30-ročnej vojny.

Od histórie po súčasnosť

Tí, ktorí už v Znojme boli, spomínajú, že poloha mesta a jeho panoráma je skutočne jedinečná. Práve tu rieka Dyje opúšťa hlboký kaňon a vteká do roviny.

Rôzne stavebné slohy sa podpísali na vzhľade meštianskych domov a ulíc, a určite zaujmú hneď pri prvej prechádzke. Bez povšimnutia nemôžu ostať dve národné kultúrne pamiatky, a to Loucký kláštor a rotunda sv. Kataríny. Centrum mesta sa pýši tiež zachovalým hradným pásom. V jeho vežiach je umiestená expozícia vývoja znojemského opevnenia a výstava historických zbraní. Mesto teda dýcha symbiózou historických budov s tými novšími, vybudovanými s citom tak, aby nenarušili obdivovaný kolorit. A tak nie je ničím výnimočný pohľad z malebnej vinárničky na historickú budovu hneď naproti. Len pár desiatok krokov od historického centra tvorí malebné údolie rieka Dyje, ktorá preteká Národným parkom Podyjí. Vyhliadok a rôznych romantických prírodných zákutí tak okolie Znojma ponúka veľa.

Samotné mesto sa skladá z niekoľkých historických častí (vnútorné mesto, Horné Predmestie, Dolné Predmestie, Novosady) a v minulosti pripojených samostatných obcí. Sídlia tú mnohé úrady, okresný súd aj vysoká škola. Mesto s prívlastkom je však aj mestom kultúry. Behom celého roka ožívajú uličky a námestia najrôznejšími akciami, Každoročne sa tu koná v júli Znojemský hudobný festival a Znojemské kultúrne leto. Svojich divákov pravidelne víta tiež neprehliadnuteľný a architektonicky významný stánok Thálie – Mestské divadlo Znojmo. Medzi inými sa veľkej návštevnosti teší aj septembrové Znojemské historické vinobranie, Slávnosti uhoriek alebo Pivné slávnosti.

Na povrchu aj pod povrchom

Hľadať pamiatky iba na povrchu by sa mohlo stať chybou. Aj v podzemí sú ukryté hodnotné tajomstvá. Napísať o všetkých je však nemožné...

Radničná veža – dominanta Znojma z polovice 15. storočia, z ktorej je výhľad na celé mesto

Chrám sv. Mikuláša – jeho história siaha do 12. storočia, pýši sa kazateľnicou v tvare zemegule

Znojemský hrad – založili ho Přemyslovci na konci 11. storočia, v novoveku bol z veľkej časti zničený

Znojemské podzemie – pod povrchom mesta je viac ako 30 kilometrov chodieb a labyrintov, štvorposchodové bludisko patrí k najväčším v Európe; množstvo zážitkov tú nájdu hlavne deti, ktoré tu stretú niekoľko rozprávkových postáv, ku ktorým sa viažu bájne legendy; tí odvážnejší môžu vyskúšať jednu z adrenalínových trás alebo špeciálnu autentickú prehliadku krytu civilnej obrany

Vínne pivnice – situované v Louckom kláštore i širokom okolí patria medzi obľúbené miesta milovníkov dobrého vína

Pivovar - na Hradnej ulici nájdete nielen obnovený Znojemský mestský pivovar, ale tiež Expozíciu pivovarníctva

Mariánske námestie – rušná dopravná križovatka, z ktorej vybieha sedem širokých ulíc

Námestie Republiky – nachádza sa tu mestské divadlo, Svobodove domy aj budova okresného súdu

Parkovanie a výlety

Ak sa vyberiete do Znojma autom, nezabudnite na pravidlá parkovania. Dočítate sa o nich na stránke mesta www.znojmocity.cz, váš pobyt v meste bude jednoduchší, ak si nainštalujete parkovaciu aplikáciu ParkSimply. Turistická karta ZnojmoRegion+ zase ponúka množstvo zliav a výhod. Využiť ju môžete do konca októbra 2023.

Pobyt na juhu Moravy si však môžete spestriť aj výletmi do nie tak vzdialených miest. Znojmo je diaľnicou spojené s Prahou, Brnom aj Viedňou. Do Břeclavy, Jihlavy ale aj Viedne sa dostanete aj vlakom. 

 

Vydanie: Júl - August 2023