Na výlete v partnerskom meste: Poklad, ktorý chráni UNESCO

Letné dovolenkové obdobie je už síce za nami, ale na plánovanie výletu do netradičnej destinácie je vhodný čas kedykoľvek. Jedným z partnerských miest našej mestskej časti je aj gruzínska Mtskheta. Nielen názov znie exoticky, históriou a zaujímavosťami dýchajú pamiatky, ktoré tam môžete obdivovať.

Mtskheta je jedno z najstarších miest v Gruzínsku, v minulosti bola aj jeho hlavným mestom. Nachádza sa len asi 20 kilometrov od Tbilisi, súčasného hlavného mesta. Z Bratislavy je oblasť vzdialená asi 3200 kilometrov a tak je skôr praktickejšie uprednostniť leteckú ako pozemnú dopravu. Najjednoduchšie je spojenie z viedenského letiska do gruzínskej metropoly a ďalej do partnerského mesta.

Staré ako Rím Jedno

z najstarších nepretržite obývaných miest na svete sa nachádza na sútoku riek Mtkvari (Kura) a Aragvi, bývalé veľké opevnené mesto bolo v minulosti významným hospodárskym a politickým centrom Pyrenejského kráľovstva.

Podľa gruzínskej kroniky mesto založil Mtskhetos, syn Kartlosa, predka Gruzíncov. Historici však skôr hovoria, že ju založili meschiánske kmene v 5. storočí pred n. l., takže je len o trochu mladšie ako Rím. Už pri vstupe do mesta je citeľný nádych histórie. V roku 1977 dostala štatút archeologicko-architektonickej rezervácie. A od roku 1990 je majetok v meste chránený ako národná kultúrna pamiatka a zároveň je jeho ochrana regulovaná podľa legislatívy územného plánovania.

Svetové dedičstvo

Historický význam sa odrazil aj na skutočnosti, že historické pamiatky Mtskhety sa v roku 1994 dostali na zoznam svetového dedičstva UNESCO. O dvadsať rokov neskôr ju gruzínska pravoslávna cirkev vyhlásila za „sväté mesto“. Pamiatky v meste dostali pred siedmimi rokmi ešte väčší punc, keď organizácia zaradila pamiatky pod zvýšenú ochranu. Mesto však neláka iba historickými pamiatkami, ale aj pohoriami. Veľký Kaukaz a Malokaukazské hory ponúkajú aj atraktívne trate na pešie prechádzky.

Mesto plné prekvapení

Návšteva gruzínskeho mesta nepatrí medzi tradičné ciele turistov. Nielen mesto, ale aj samotná krajina je stále akoby zahalená rúškom tajomstva. Ponúka však zaujímavé gurmánske zážitky, nie často ospevované turistické miesta, ale najmä nové zážitky. Ak teda máte chuť na netradičný výlet, odvahu spoznať to, kam obyčajne nevedú kroky turistov, alebo zažiť niečo, čo sa v klasických bedekroch nedočítate, zvoľte si za cieľ cesty mesto, kam si letenky nekupuje väčšina, alebo skutočne len minoritná časť cestujúcich. Už na letisku zistíte, že v lietadle budete možno jediným Slovákom či Slovenkou s touto cieľovou destináciou.

Viete, kam ísť a čo nevynechať?

1. Mtskheta a návšteva Tbilisi

Ide nielen o duchovné centrum samotného Gruzínska. Tbilisi je len na skok a tak sa oplatí naplánovať si aspoň pol dňa, ak nie celý, v hlavnom meste. Lístok na autobus do hlavného mesta stojí v prepočte menej ako euro, jazdí v pravidelných intervaloch. Vraj celkom presne, nie ako na juhu Európy, kde sa približný čas odvíja od nálady šoféra či počasia. Spojením návštevy dvoch miest si zabezpečíte nezabudnuteľnú spomienku na množstvo pamiatok pod záštitou UNESCO. Ako hovoria tí, čo v Tbilisi už boli – návšteva večerného mesta je nevyhnutnosť a treba to zažiť na vlastnej koži! Niečo ako, keď bežný Európan povie, že cestu do Ríma či Paríža nemožno vynechať. Mtskheta však nie je o chválení sa, je to aj o životnom štýle.

2. Historická prechádzka mestom

Ak hľadáte informácie v printových sprievodcoch, nájdete základnú definíciu. Typické pre mesto sú domčeky, ktoré majú červené strechy a kamenné múry. V žiadnom prípade ich nemôžete obísť a ani vynechať. Vrátiť sa z tohto partnerského mesta bez takejto fotografie by bol doslova hriech. V mnohých týchto domčekoch nájdete ponuku čerstvo lisovaných štiav, sladkých dezertov aj teplých nápojov. Nielen, že mesto zažijete na vlastnej koži, ešte aj skúsite, ako chutí.

3. Katedrála Svetitskhoveli

Najvýznamnejšia pamiatka tamojšej kultúry pôsobí dôstojne a práve tu má byť uložené Kristovo rúcho. Pre veriacich je toto miesto niečo ako Vatikán a spomienka na všetky zmienky o Turínskom plátne. V chráme sú namaľované krásne fresky, konali sa v nej korunovácie gruzínskych kráľov a krsty kniežat. Náboženská atmosféra je takmer „zhmotnená“ práve v tomto chráme. Nájdite si čas, aby ste jej návštevu nemuseli vynechať a škrtať ju zo svojich plánov.

4. Kláštorný komplex Shiomghvime

Nemusíte byť milovníkom archeológie, nemusíte chodiť do všetkých múzeí, ktoré sa nachádzajú v mestách, ktorými prechádzate... Ale v gruzínskej Mtskhete sa nechajte zlákať aj skutočnou históriou spred asi 1500 rokov. Komplex postavili v 6. storočí, jeho autorom je jeden z asýrskych otcov. Boli to svätci, ktorí prišli do Gruzínska, aby posilnili kresťanstvo a postavili 12 kláštorov. Najstaršou stavbou je kostol sv. Jána Krstiteľa, ktorého časť je vytesaná do skaly.

5. Kláštor Jvari

Kláštor Jvari (pamiatka UNESCO) patrí medzi najvyhľadávanejšie pamiatky. Ročne ho navštívia tisíce ľudí. Aj preto, že na zozname ho majú takmer všetci turisti, ktorí zavítajú do Gruzínska a mesta Mtskheta. Kláštor nesie názov „kríž“, keďže potom, čo sa Gruzínsko stalo kresťanskou krajinou, kráľ Mirian postavil na tomto mieste vysoký drevený kríž. Osobitný význam majú nápisy, ktoré tvoria cenný odkaz pri štúdiu pôvodu gruzínskej abecedy.

6. Plavba po rieke

Ak ste milovníkom vody, nádherných výhľadov a fotografovania, potom neváhajte. Plavba po rieke spája všetky spomínané záľuby. Nemusí ísť pritom o turistický cieľ, môže byť pokojne romantickým zážitkom, ak cestujete vo dvojici. V prípade skupiny vám zase môže priniesť netradičné zážitky, ktoré nikde inde nezažijete.

7. Ochutnajte miestne víno

Mtskheta nie je len o histórii. Ak hovoríme o skvelom gastronomickom zážitku, nemôžeme zabudnúť na skvelé víno. Pivničná reštaurácia Guramishvili je jednu z tých, ktoré vyhľadávajú nielen domáci, ale aj turisti. Tento gastro zážitok je však neprenosný. Dovolenka je od slova dovoliť si. Na dovolenke v Mtskhete si určite dovoľte aj za pohár výborného vína. Neoľutujete!

Zaujímavosti o partnerských mestách nájdete aj na www.ruzinov.sk

 

Vydanie: November 2023