Na výlete v partnerskom meste: Krása ukrytá pod zemou

Na svete existuje mnoho krásnych miest. Za viacerými však nie je nutné cestovať tisícky kilometrov. Úchvatnú destináciu nájdete aj 180 kilometrov od Bratislavy. Poďte na návštevu mesta Tapolca vo Vesprémskej župe, ktoré je partnerským mestom našej mestskej časti.

Ak sa vyberiete do Maďarska, pozrieť si Tapolcu stihnete aj za jeden deň. Atmosféru však nestihnete nasať tak, ako by bolo potrebné a mali ste z toho potešenie a napokon aj pekné spomienky. Aj keď má mesto rozlohu len okolo 65 km2 , zaujímavostí a atrakcií je veľký počet. Odporúčame preto vymedziť si aspoň predĺžený víkend. Nebudete sa musieť naháňať a určite to naoľutujete. Pri plánovaní cesty máte pritom viac možností. Na výber je vlakové či autobusové spojenie, ideálne je však absolvovať cestu autom.

Z histórie

Zmienky o vzniku názvu mesta sú dve. Prvá hovorí o maďarskom pôvode, slovo Tapolcza označuje vyvýšené miesto. Druhá zase spomína slovanský pôvod, kedy slovo Toplica (Teplice) má signalizovať miesto s vyvierajúcimi minerálnymi prameňmi. Turul zo stredovekého slovníka poukazuje na bájneho maďarského vtáka. Zrejme však pôjde o vodný tok, ktorý sa objavoval v staršom dokumente s názvom Gesta Hungarorum. Po okraji mesta prechádza hlavná diaľnica č. 77, ktorá smeruje na východ do župného mesta Veszprém. Aj preto odporúčame na tento výlet práve cestu autom.

Ak by sme mali mesto opísať rýchlo a stručne, sústreďte sa na výbornú gastronómiu, skvelé víno. Neobíďte ani jazero Malom, nechajte sa zlákať architektonickými pamiatkami v podobe rímskokatolíckeho aj protestantského kostola. A určite nevynechajte Jaskyňu jazier.

História aj dobré víno

Skvelú reštauráciu nájdete na každom kroku. Okrem výbornej ponuky tamojších špecialít, ktorými je Maďarsko známe, poteší určite aj príjemný personál. Ak si to môžete dovoliť, doprajte si k obedu či večeri, aj pohár dobrého vína. Vinice, ktoré lemujú celé okolie, spolu s veľkoobchodom vína sa začali rozvíjať už od roku 1925. V súčasnosti je víno pestované v Tapolskej oblasti na čadičových kopcoch na severnom brehu Balatonu známe už v celej Európe.

Aj keď prvá písomná zmienka o meste je z roku 1184, dôkazy hovoria o tom, že mesto bolo osídlené už v období neolitu. Historické centrum mesta Tapolca nájdete nad Mlynským jazerom, dominuje mu rímskokatolícky kostol, ktorého podoba spája prvky románskeho slohu a baroka. Na priečelí sa týči socha sv. Štefana, sv. Matgaret Haraezti a sv. Imre. Len zopár desiatok metrov odtiaľ sa nachádza zrenovovaný vchod do hradu, pred ktorým je Vlčia jama, cez ktorú viedol zdvíhací most. Samotnému centru však dominuje drevený mlyn a jazero s japonskými kaprami, ktoré lemujú úzke uličky dýchajúce históriou. To je však len zlomok artefaktov čias dávno minulých, ktoré nájdete v danej lokalite.

Osvieženie pod zemou

Ak v kúpeľnom a termálnom meste Tapolca, ktoré mnohí prezývajú „predmestie Balatonu“, máte chuť a náladu na trochu osvieženia, nechajte sa zlákať na návštevu unikátnej trojkilometrovej jaskyne. Objavili ju pred vyše 100 rokmi, jej vznik sa datuje asi pred 14 miliónmi rokov.

Podobný systém, atrakciu, či akokoľvek toto miesto nazvete, nikde inde na svete nenájdete. Prehliadka jaskýň na malých loďkách je atrakciou, ktorú vyhľadávajú nielen domáci obyvatelia, ale aj návštevníci mesta, či tí, ktorí smerujú na neďaleký Balaton. Úsek, ktorý môžete splaviť na člne, je dlhý 180 metrov. Zvláštnu atmosféru majú úzke pasáže, kde si budete musieť pomôcť aj rukami. Lístky je vhodné zakúpiť si vopred, lebo záujemcov býva neúrekom. Krásne zážitky, na ktoré sa spomína roky, prináša systém nielen tým, čo milujú dobrodružstvo, ale aj pre turistov, ktorí majú predsa len menej odvahy.

Spojiť návštevu Tapolce s výletom na Balaton tak znamená oddych, pohodu, zábavu, ale aj spoznávanie nie príliš vzdialených miest, čo prospieva nielen duši, ale aj telu. V samotnom kúpeľnom meste sa liečia pacienti najmä s ochoreniami dýchacích ciest. V meste však nájdete aj veľký areál s atletickým štadiónom, futbalovým ihriskom a kúpaliskom.

Tapolca je miesto, kde sa zabavia nielen dospelí, ale aj rodiny s deťmi. Múzeá o jaskyniach a geológii sú zdrojom vedomostí, plavba loďkou zase dobrodružstvom a parky sú miestom, ktoré ponúkajú príjemnú prechádzku.

Parkovanie v meste

Viaceré turistické atrakcie ponúkajú pre návštevníkov bezplatné parkovanie. Konkrétne informácie aj s podrobnými plánovačmi cesty sú ľahko dostupné na internete.

Známe osobnosti

Vedeli ste, že s mestom Tapolca má spojitosť niekoľko známych mien? Narodil sa tu básnik a filozof Bános Batsányi, pôsobil tu aj básnik József Cserhát, sochár László Marton, herec János Keller aj atlét József Csermák, ktorý sa narodil v Senci a zomrel v meste Tapolca.

Turistické tipy v meste a jeho okolí

Jaskyňa Tapolca

Vyvierajúca voda vytvorila trojposchodový jaskynný systém, ktorý si každý rok prídu pozrieť tisíce návštevníkov. Teplota vody sa pohybuje v rozmedzí 18 až 20 stupňov. Nenechajte sa zmiasť lokáciou.

Múzeum Afriky

Priláka menších aj väčších, keďže arboréta, zoologické a botanické záhrady môžu byť potešením pre všetky vekové kategórie.

Kaštieľ Helikon

Má 101 miestností a je druhým najväčším a najnáročnejšie zrekonštruovaným a zariadeným kaštieľom v Maďarsku, ktorý ročne priláka tisíce návštevníkov.

Zala Springs Golf Resort

Milovníci golfu si prídu na svoje v rezorte vzdialenom do 40 kilometrov od mesta Tapolca.

Hrad Sümeg

Zrúcanina je jednou z najväčších atrakcií, má tvar nepravidelného mnohouhoľníka.

Dino Park Rezi

Zábavný park je miestom, kde sa zabavia nielen deti, ale aj ich rodičia.

Malý Balaton – Zalakaros

Chránená prírodná rezervácia je sídlom vzácneho vtáctva. Deti sa zabavia v detskom vodnom ihrisku, ostatní na cykloturistike.

 

Vydanie: September 2023