Na Rezedovej 3 už majú riešenie

Dom na Rezedovej 3 s 244 bytmi vlastní vyše 30 rokov hlavné mesto Bratislava. Poskytuje v ňom ubytovanie starším Bratislavčanom, ktorí sa ocitli v núdzi. Niektorí nájomcovia, ktorí majú s mestom zmluvu na dobu neurčitú, magistrát pred niekoľkými rokmi požiadali o odkúpenie týchto bytov. Dlho sa im nedarilo uspieť, no nakoniec svoj boj vyhrali.

Koncom júna dali žiadateľom o odkúpenie bytov na Rezedovej 3 uznesením zelenú mestskí poslanci. Týka sa však len nájomcov na dobu neurčitú, ktorí nevedú proti hlavnému mestu súdny spor. „V prípade nájomcov, ktorí majú s hlavným mestom SR Bratislavou uzatvorenú nájomnú zmluvu na dobu neurčitú a vedú proti hl. m. SR Bratislava súdne spory o nahradenie vyhlásenia vôle na uzatvorenie zmluvy o prevode vlastníctva bytu, bude zmluva o prevode vlastníctva bytu uzatvorená až po právoplatnom ukončení týchto súdnych sporov za podmienky, že si nebudú nárokovať náhradu trov súdneho konania ani náhradu trov právneho zastúpenia,“ ozrejmila Daniela Rodinová z referátu komunikácie hlavného mesta. Na Rezedovej 3 býva celkovo 93 nájomcov so zmluvou na domu neurčitú, pričom 69 z nich prejavilo záujem o odkúpenie bytu. Hlavné mesto momentálne zhromažďuje všetky právne a technické podklady potrebné pre realizáciu prevodov vlastníctva. Nájomcovia však zatiaľ musia hlavnému mestu aj tak platiť. „Dokiaľ sa nájomcovia bytov nestanú vlastníkmi týchto bytov, je ich vlastníkom hlavné mesto SR Bratislava a nájomcovia užívajú jeho vlastníctvo, za čo mestu prináleží odplata – nájomné,“ uviedla Daniela Rodinová z referátu komunikácie hlavného mesta.

Bytový dom či dom osobitného určenia?

Niektorí z nájomcov bývajú na Rezedovej 3 desiatky rokov. To je aj príklad mamy Oľgy Gašparíkovej, ktorá tu s ňou býva ako člen domácnosti. V roku 1999 podľa nej požiadala väčšina z nájomcov o prevod bytov do svojho vlastníctva. Niekoľko rokov sa mesto bránilo tým, že nakoľko ide o dom osobitného určenia (predtým dom s opatrovateľskou službou), byty im predať nemôže. Podľa zákona je dom osobitného určenia bytový dom s bytmi určenými výlučne na výkon opatrovateľskej služby alebo vo vlastníctve, či nájme cirkvi, ktorá ho používa na bývanie pre duchovných. „Žiadna opatrovateľská služba tu nefungovala, aj keď pokusy boli. Dostala tu byt jedna doktorka, ale chceli od nej nájom, tak odišla. Síce sem chodila iná doktorka, ale to sme sa s ňou my dohodli. Niektorí ľudia tu majú opatrovateľky, ale o tie si sami požiadali,“ uviedla Oľga Gašparíková, ktorá sa už 13 rokov venuje problematike na Rezedovej 3. Zároveň dodala, že v kolaudačnom rozhodnutí je uvedené, že ide o bytový dom. V takomto prípade teda môže dôjsť k odkúpeniu bytov. A práve v tom či ide o bytový dom alebo dom s opatrovateľskou službou, bol roky rozpor. Mesto totiž nepovažovalo Rezedovú 3 za klasický bytový dom, čo vyplýva aj zo spôsobu výberu nájomcov, ktorými musia byť seniori v núdzi.

Z krajského stavebného úradu na krajský aj najvyšší súd

V roku 2010 Stavebný úrad v Ružinove rozhodol, že Rezedová 3 nie je domom osobitného určenia. O rok neskôr jeho rozhodnutie potvrdil aj Krajský stavebný úrad. Hlavné mesto sa na Krajskom súde žalobou domáhalo o preskúmanie zákonitosti oboch rozhodnutí. V januári tohto roku Krajský súd však žalobný návrh hlavného mesta zamietol. To sa odvolalo na Najvyšší súd SR, chcelo totiž predísť prípadným pochybnostiam, ktoré by mohli vzniknúť v budúcnosti v ktoromkoľvek variante vývinu situácie s týmito bytmi. „Musíme mať v rukách jednoznačný právny názor, že rozhodnutie o predaji nie je spochybniteľné. Ak totiž Bratislavčan požiada o odkúpenie tohto bytu a mesto s tým bude súhlasiť, aby malo právnu istotu, že o rok či dva niekto takýto krok nespochybní a mohol by prísť rozhodnutím súdu o byt, ktorý získal do súkromného vlastníctva,“ uviedol hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy. Mestskí poslanci júnovým uznesením rozhodli o tom, že mesto byty odpredá a stiahne svoje odvolanie na Najvyššom súde.

Niekto získa, iný stratí

Hlavným dôvodom, prečo mesto nesúhlasilo s odpredajom bytov, bolo to, že by tak prišlo o možnosť pomôcť v budúcnosti starším Bratislavčanov v núdzi. Na výstavbu nových nájomných bytov totiž samospráva v súčasnosti nemá financie a vhodných lokalít je v meste tiež pomenej. „Mesto však hľadá možnosti ako naštartovať výstavbu nájomných domov, a to aj v spolupráci so súkromnými investormi, teda má záujem stavať byty pre mladých ľudí, mladé rodiny, ako aj pre tých, ktorí si bývanie za komerčné ceny nemôžu dovoliť. Týka sa to aj sociálnej ohrozenej skupiny občanov, a tou sú, žiaľ, naši starší občania, seniori,“ povedala Daniela Rodinová. Už dlhšiu dobu uzatvára mesto na Rezedovej 3 nájomné zmluvy len na dobu určitú. Mestskí poslanci v júni súhlasili so zachovaním možnosti opakovaného predlžovania týchto zmlúv, ale bez možnosti zmeny nájmu na dobu neurčitú.

Kto bude vlastniť, bude aj platiť

So získaním bytov do súkromného vlastníctva budú musieť terajší nájomcovia znášať aj náklady spojené s udržiavaním bytového domu. Opravy doteraz totiž platilo hlavné mesto, no nie všetky boli podľa Gašparíkovej vyhovujúce. „Dlho nám nešli výťahy, tak dva z nich opravili a vymaľovali. Dali na ne však veľmi ťažké dvere a starší človek ich nie vždy vládze otvoriť,“ uviedla Oľga Gašparíková. Podľa nej je pre starších ľudí nevyhovujúci aj prístup do bytového domu. „Moja mama má štvorkolesový vozík, takzvané chodítko, ale dole musí čakať, kým jej ho niekto znesie po schodoch, nie je tam totiž prístup pre invalidov,“ povedala Gašparíková. Po odkúpení bytov budú náklady na opravu hradiť vlastníci bytov a tiež hlavné mesto. Mestskí poslanci v júnovom uznesení rozhodli aj o postupnej rekonštrukcii bytového domu na Rezedovej 3 z fondu opráv. Doňho budú musieť prispieť aj tí nájomcovia, ktorým mesto byty odpredá.

Marianna Šebová

Foto: R. Hoblík

Vydanie: Október 2012