MUDr. Miloš Bubán: Mám veľmi rád Retro

Hoci je Staromešťan, už druhý rok pracuje na svojom novom pôsobisku na Bajkalskej ulici. Známy gastroenterológ, moderátor aj cestovateľ MUDr. Miloš Bubán je v našej štvrti na výsosť spokojný. Teší sa zo svojej slnečnej ordinácie, vybavenej najmodernejšími prístrojmi ale aj zo spolupráce s kolegami z neďalekej Fakultnej nemocnice v Ružinove.

Prečo je to tak?

Každý človek hľadá pre svoje ambície a ciele lepšie podmienky. Tu som ich našiel a myslím si, že aj naši pacienti sú spokojní. Máme dobré termíny, je tu dobrá dostupnosť a celkovo je Ružinov oblasť, v ktorej sa ľudia tešia z pekného bývania a kde sa ani na služby veľmi sťažovať nedá.

Vďaka vášmu novému pôsobisku, ste Ružinov aj začali objavovať?

Poznal som túto mestskú časť aj predtým, lebo som často chodieval moderovať do Domu kultúry Ružinov a aj som posielal pacientov do Fakultnej nemocnice. Okrem toho tu mám mnoho priateľov, ktorí v Ružinove podnikajú a majú svoje prevádzky. Napríklad, chodievam rád jesť do Retra, kde vedú moji dobrí priatelia výbornú reštauráciu. No a dole k Ľubovi Romanovi chodím na víno. Celkove mám Retro veľmi rád.

Okrem toho, že ste známy ako lekár, moderátor, aj rád cestujete. Kde vo svete ste boli naposledy?

Mám veľmi rád Austráliu, naposledy, keď som tento kontinent navštívil po štvrtý krát, som spoznal Tasmániu. Ako ostrovný štát je Tasmánia veľmi zaujímavá svojimi parkami, kde endemicky žije tasmánsky diabol – zaujímavé zvieratko. Ale na mňa zapôsobili aj miestne služby. Napríklad, keď som si tam požičal auto a po dvoch týždňoch som ho vrátil, všetko prebiehalo perfektne hladko, bez akýchkoľvek problémov. Cesty tam sú vo vynikajúcom stave, rovnako návštevnícke centrá vybavené ľuďmi, ktorí sa snažia čo najviac vám uľahčiť cestovanie a spoznávanie krajiny. Mal som tam pocit cestovateľského bezpečia, aj keď je Austrália najnebezpečnejšia krajina na svete vzhľadom na živočíchy, ktoré tam žijú. Ak však človek dodržiava pravidlá a neriskuje, nič sa nemôže stať. To ale platí aj pre iné kontinenty, Európu nevynímajúc.

Stretli ste tam nejakého jedovatého hada?

Našťastie, iba v zoologických záhradách, kde vždy chodievam. Ale boli sme aj v Sydney, ktoré považujem za jedno z najkrajších miest na svete. Žije tam moja vynikajúca priateľka – maliarka Nataša Florean, pôvodne z Bratislavy. Má tam ateliér, v ktorom som strávil aj posledné Vianoce. Hoci sme nemali kapra ale rybu s majonézovým šalátom, nechýbal ani slovenský stromček. Pretože bolo teplo a ona túži po slovenskej atmosfére, hodila pod stromček bielu kožušinu, ktorá symbolizovala sneh.

Čo by ste odkázali Ružinovčanom. Ako sa majú stravovať, aby zostali zdraví?
Mali by si dopriať pestrú stravu. Presadzujem teóriu, že konzumovať možno všetko, ale s mierou, tak aby to neuškodilo. Preháňanie v každom smere škodí. V našom centre na Bajkalskej má však každý otvorené dvere. No ja budem najradšej, ak k nám budú chodiť ľudia iba na preventívne prehliadky a nikto z nich nebude mať vážny zdravotný problém.

Barbora Laucká, Foto: Desana Dudášová

MUDr. Miloš Bubán – je rodák zo Smoleníc. Dvadsať jeden rokov fungoval ako hlásateľ v Slovenskej televízii. Hoci pracuje ako renomovaný odborník na gastroenterológiu, moderovanie pri mimoriadnych príležitostiach si vychutnáva aj v súčasnosti. Jeho prednosťou je, okrem apartného vzhľadu, aj mimoriadna jazyková výbava a rozsiahle vedomosti z rozličných oblastí.

 

Vydanie: Jún 2019