Moderátor a odborník na kulinárstvo Justin Topolský

Medzi New Yorkom a Ružinovom

Kedysi sme ho vnímali ako úspešného začínajúceho speváka po boku s krásnou Katkou Karovičovou. Pretože mu komunistický režim nevoňal, rozhodol sa už ako vyštudovaný zubný lekár žiť mimo vlasti. Po roku 1989 sa vrátil. Ako spevák, moderátor a aj zdatný kulinár. Znalec dobrého jedla a všetkého, čo k tomu patrí. Milý človek a starostlivý syn. Kedysi Peter, dnes svetovejší Justin Topolský.

Posledných dvadsať rokov oscilujete medzi Ružinovom a New Yorkom. Prečo?

Ružinov je môj pevný bod v Európe a New York zasa za Veľkou mlákou. To je jasné.

V Ružinove ste sa však nenarodili...

Na svet som prišiel, vtedy keď naši bývali na Tehelnej ulici. Ale žijem v Ružinove od pätnástich rokov. Presne v tejto mestskej časti som chodil na strednú školu – na esvéešku na Metodovej ulici, ktorá bola a hádam aj je jedna z najlepších stredných škôl v Bratislave.

Prečo máte rád Ružinov?

Lebo je tu pohodlne. Som v meste, aj v ňom nie som. Naša mestská časť má dosť zelene, pokiaľ ju úplne nezničia a ešte stále je okolo nás dosť voľného priestranstva. A aj keď sa tu dejú veľké podivuhodnosti, ako mamutie stavby, ktoré rýchlo vyrastajú, na relatívne malej ploche máme všetko. Nákupné centrá, parčíky, reštaurácie, kaviarničky, školy aj predškolské zariadenia. Teším sa najmä, že si spomedzi reštaurácií a barov v našej štvrti môžem vyberať.

Kam chodievate najradšej?

Do Resta, čo je reštaurácia v priestoroch bývalej gréckej reštaurácie. Varí tu šéfkuchár Mišo Hruška, ktorý je zodpovedný, čestný človek a varí povýšenú slovenskú kuchyňu. Tak isto mám rád Pecto, kde je najlepšia treska, najlepší nakladaný hermelín a ponúkajú také chuťovky, ktorým labužník ako ja, len ťažko odolá.

Ste známy aj tým, že ak vás v reštaurácii, kdekoľvek ste, čokoľvek zaujme, šupnete fotečku s textíkom na facebook. Čo vás naposledy takto zaujalo?

Napríklad krevety s čínskou kapustou a bravčové mäso na baklažáne z ponuky reštaurácií v Rakúsku. A tu z Resta napríklad úžasné bravčové líčka. Sú tu jedinečné a priamo z biochovu.

Ako často chodievate do New Yorku?

Pretože ma tam čakajú pracovné povinnosti, raz do mesiaca. Mám tam svoje aktivity, naposledy som viedol šesť rakúskych šéfkuchárov do takých miest, kam by sa inak nedostali. Baví ma takáto práca, našiel som sa aj na tomto poli. V New Yorku ma poteší sloboda, myslenie ľudí, uvoľnenosť. Vždy tam omladnem o pár rokov. Lebo hoci ani v tomto meste nie je všetko ideálne, oproti našej úzkoprsosti je to tam celkom iné. Mesto miest mám v krvi, New York ma jednoducho baví. Ľudia sú bezprostrední. Len tak na ulici mi hocikto povie – čau, máš dobrý kabát , usmeje sa a ide ďalej.

Máte tam dobrých susedov?

Senzačných, slušných ľudí. Podobne ako v Ružinove. Bývam vedľa úžasnej susedky, ktorá napriek tomu, že pracuje v banke, mi niekedy pomôže. Je to mladé dievča z Kremnice a na- príklad minule, keď sa mi obrovská kopa nahromadila pred dverami a ja som zháňal niekoho, kto nám to odnesie, táto milá mladá dáma naše smeti s priateľom vyniesla do kontajnerov. Ani som nevedel, čo mám na takúto láskavosť povedať. Je to jednoducho zlatá, milá a dobrá osoba.

Čo by ste v Ružinove zmenili?

Určite by som si želal viac reštaurácií a kaviarní vonku pod slnečníkmi. Je jar, ide leto a na čerstvom vzduchu všetko chutí lepšie.

 

Justin Topolský

Momentálne moderuje v RTVS reláciu Teleráno, okrem toho moderuje rôzne kulinárske festivaly po celom Slovensku. Podľa neho dobrý šéfkuchár musí milovať svoju
prácu, zisťovať svetové trendy, hodnotiť ich a mať ambíciu pridať do receptov aj vlastné skúsenosti. A čo sa trendov v kulinárstve týka hovorí: Všetko smeruje k aziatskej kuchyni. Je ľahšia, farebnejšia, chutnejšia. Dá sa kombinovať všetko so všetkým.

 

Barbora Laucká, Foto: Desana Dudášová

 

 

Vydanie: Máj 2019