Mlynské nivy začínajú meniť tvár

Premena súčasnej autobusovej stanice na Mlynských nivách sa po rokoch príprav dostáva do štádia prípravných stavebných prác. Stanica NIVY skombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, modernú tržnicu a výškovú administratívnu budovu.

V okolí stanice sa už začali prípravné práce na výstavbu projektu Stanica NIVY. Prvým krokom bude odstránenie budovy v ktorej sídlilo pohrebníctvo, takisto odstránenie priľahlej budovy a zbúranie lávky nad cestou. ,,Na projekt Stanica NIVY sme pripravení a tešíme sa, že ho oceňuje aj verejnosť, prinesieme reprezentatívny obchodno-dopravný uzol, na svetovej úrovni, aký si Bratislava zaslúži,” povedal Jakub Gossányi, development manažér Stanica NIVY, HB Reavis.

Projekt Stanica NIVY bude súčasťou celého komplexu budov, ktoré spoločnosť stavia v okolí, chce tak vytvoriť biznis štvrť, ktorá poskytne služby všetkým obyvateľom. Nové priestory stanice budú mať tri nadzemné podlažia a dve podzemné podlažia. Nástupištia autobusov sú plánované na prvé podzemné podlažie, odbremenia tak okolie stanice od smogu, ktoré autobusy vypúšťajú. Nad zemou budú obchody, tržnica, reštaurácie a detská zóna. Unikátnou črtou novej stanice je zelená strecha na ktorej bude bežecká dráha. Táto strecha prinesie do okolia mnohonásobne viac zelene ako tam je teraz a ochladí štvrť v letných mesiacoch. ,,Projekt kombinuje moderný autobusový terminál, nákupné centrum a kancelárske priestory, tak ako je to vo svete bežné. Na svoje si prídu teda nie len cestujúci, ale aj obyvatelia susednej rezidenčnej zóny, či zamestnanci novej biznis štvrte, ktorú v lokalite budujeme. Jediné na čo čakáme sú potrebné povolenia zo strany úradov, od nich závisí časový harmonogram a štart výstavby,” dodal Jakub Gossányi.

Spoločnosť dokončila prvú fázu trasformácie Centra Bottova na náhradnú autobusovú stanicu. Centrum poskytne plnohodnotné služby autobusovej stanice, kde okrem nástupíšť a výstupíšť sa budú nachádzať aj služby, ktoré sú obvyklé pre takýto druh dopravného uzla.

,,Termín začatia výstavby a teda uvedenia do prevádzky náhradnej stanice budeme vedieť potvrdiť až po získaní potrebných povolení. Verejnosť aj cestujúcich budeme podrobne a pravidelne informovať,” povedal Jakub Gossányi.

Celá výstavba projektu Stanica NIVY bude stáť približne 345 mil. eur. Spoločnosť ju financuje zo súkromných zdrojov, bez príspevku verejných inštitúcii. V rámci tohto projektu sa investuje viac ako 24 mil. eur do dopravnej infraštruktúri v okolí, takisto len zo súkromných zdrojov. Pôjde o revitalizáciu ulíc, plánuje sa podzemný kruhový objazd, nové pruhy pre mestskú hromadnú dopravu aj cyklistické trasy.

Marianna Podlucká

foto: Milan Stanislav

vizualizácie HB reavis a.s.

Stretnutie s občanmi

Na návrh poslanca Slavomíra Drozda schválilo zastupiteľstvo mestskej časti Ružinov uznesenie, ktorým požiadali starostu Ružinova Dušana Pekára, aby do 15.11.2016 zorganizoval, v spolupráci s developerom, stretnutie s občanmi, na ktorom by sa obyvatelia dotknutých území dozvedeli viac o celom zámere. ,,Od poslednej prezentácie uplynulo niekoľko rokov a súčasný projekt sa v niektorých veciach líši od projektu, ktorým občanom vtedy predstavili," vysvetlil S. Drozd. „V Ružinove sa už stalo zvykom, že stavebníci prezentujú svoje zámery pred obyvateľmi. Autobusová stanica Nivy je veľký projekt a Ružinovčania najmä z blízkeho okolia súčasnej stanice majú, čo k nemu povedať a určite sú aj zvedaví, nato ako bude budúca stanica vyzerať. V spolupráci so stavebníkom nájdeme vhodný termín na verejnú prezentáciu projektu. Miestom konania by mal byť spoločenský dom Nivy, "povedal starosta Dušan Pekár.

 

Fotogaléria: 
Vydanie: November 2016