Miľníky Ružinova: Zariadenia pre seniorov

Len niekoľko dní pred uzávierkou tohto čísla Ružinovského Echa si mestská časť pripomenula polstoročie od kedy sa prvýkrát otvorili brány zariadenia pre seniorov na Pažítkovej. Za päť dekád svojej existencie poskytlo starostlivosť množstvu Ružinovčanom v seniorskom veku a zavítalo tam aj veľa zaujímavých hostí. A zmenami prešla za tento dlhý čas aj samotná budova.

Domov dôchodcov na Pažítkovej začal poskytovať služby pre obyvateľov Ružinova 1. apríla 1974. Nachádza sa v tichej lokalite v blízkosti nemocnice a ružinovského jazera Rohlík. K zariadeniu patrí aj park a uzavreté átrium s udržiavanou zeleňou a lavičkami, ktoré poskytujú seniorom príjemný relax.

Zriaďovateľom je mestská časť a v súčasnosti sa tu dokážu postarať o 104 prijímateľov sociálnej služby. Od roku 2004 poskytuje Domov dôchodcov opatrovateľskú službu aj v domácnostiach pre približne dvesto prijímateľov a od roku 2008 aj stravovanie obyvateľom Ružinova v rámci poskytovaných sociálnych služieb. Zariadenie poskytuje prijímateľom celoročnú pobytovú službu s tímom zdravotných sestier, sociálnych pracovníkov, zdravotníckych asistentov, psychológov a opatrovateľov. Domov dôchodcov na Pažítkovej je certifikovaným pracoviskom modelu prof. Moniky Krohwinkel.

 

Nuda tu nehrozí

O prijímateľov je na Pažítkovej postarané aj čo sa týka spoločenského vyžitia. Seniori tu majú možnosť venovať sa rôznym aktivitám na rozvíjanie zručností, pamäte, pohybu a rôznym aktivitám plným zábavy či relaxu. Vďaka rôznorodým, a naozaj pestrým činnostiam, v ktorých si každý prijímate nájde to „svoje“, nemajú čas nudiť sa. Za dlhých 50 rokov sa tu odohralo mnoho akcií, výstav, výletov, jubilantských slávností a iných podujatí, ktorými sa zamestnanci snažia spríjemniť pobyt seniorov v tomto zariadení. Len pre zaujímavosť, najstaršia obyvateľka DD Pažítková sa tu dožila úctyhodných 102 rokov.

 

Zaujímavé návštevy

DD Pažítková privítal počas svojej existencie už nespočetné množstvo hostí, ktorí prišli seniorov v zariadení navštíviť. Či už sú to žiaci škôl, rôzni dobrovoľníci alebo známe osobnosti, každá návšteva s dobrým úmyslom potešiť seniorov tu má dvere otvorené. Zvlášť návštevy rodinných príslušníkov. V zariadení sa tešili z návštev herečky Magdy Pavelekovej, Maji Velšicovej, speváčky Melánie Olláryovej, Jadranky či herca Ivana Krivosudského, Pažítkovú navštívili aj herec Július Satinský, speváčka Gizka Oňová či herečka Ida Rapaičová. Tunajší seniori mali možnosť privítať aj zahraničné návštevy. Ešte v roku 1976 to bola návšteva z družobného mesta Perugie a o tri roky nato prišla návšteva dokonca z Fínskeho kráľovstva, neskôr z Bulharska, Číny či z Oxfordu.

 

Budova prešla zmenou

Od otvorenia zariadenia prešli priestory budovy revitalizáciou – výmena osvetlenia, stropu, lavičiek, nová maľovka, rekonštrukcia izieb a sociálnych zariadení, výmena nábytku, zariadenia a pod. Po rekonštrukcii a modernizácii spĺňa budova aj podmienky bezbariérového prístupu.

V plánoch na najbližšie dva roky sú okrem iného aj rozšírenie kamerového systému, revitalizácia parku či nákup špeciálneho osobného motorového vozidla so zdvíhacou plošinou.

 

Vydanie: Máj 2024