Milí susedia, vážení Ružinovčania,

máme za sebou asi najťažší víkend tohto roka - a to naozaj nehovorím o Ružinovských hodoch. Na mysli mám víkend súvislých dažďov spojených so silnou nárazovou víchricou, ktorý nás nedávno riadne potrápil.

Mali sme šťastie v nešťastí - nepostihli nás povodne ako Devín či Devínsku Novú Ves. Aj napriek rekordnému množstvu padnutých stromov v celej Bratislave, v Ružinove nevznikli skutočné nešťastia, pri ktorých by boli zranení, či nebodaj mŕtvi. A vzhľadom na silu dažďa a vetra sú aj škody na majetku relatívne nízke, hoci určite nie zanedbateľné.

Najsmutnejšie je, že po dlhých suchách v náhle premočenej pôde padali aj veľké a košaté stromy. Tiaha dažďovej vody v ich korunách, v kombinácii s vetrom a s premočenou zemou, vyvrátila aj stromy, ktoré boli úplne zdravé. Bude naozaj ťažké nahradiť ich, a aj tie náhradné, ktoré namiesto nich vysadíme, budú do pôvodnej veľkosti dorastať roky či desaťročia.

Prírodná je mocná, a dala nám to najavo. Klimatická zmena so sebou neprináša len vyššie teploty, ale najmä stále extrémnejšie vrtochy počasia - dlhé obdobia sucha striedané prívalovým dažďom, náhle prichádzajúce teplotné fronty sprevádzané silnými vetrami. Musíme sa na to pripraviť a, bohužiaľ, asi si aj zvykať.

Štatistik by povedal, že sa vlastne nič strašné nestalo - z vyše stotisíc ružinovských stromov sme stratili pár desiatok, menej ako 0,05 %, čo je odchýlka, na akú sa v štatistických modeloch ani neprihliada. Pre nás, ktorí tu žijeme a Ružinov je náš domov, však je každý jeden stratený košatý strom dôvodom na smútok.

Váš starosta

 

Vydanie: Október 2024