Milí susedia, vážení Ružinovčania

je vždy pekné pochváliť sa opravenou cestou (už ich tiež máme tento rok za sebou niekoľko) či vynoveným detským ihriskom (tento rok ich pribudne štyri až päť). Väčšina tej našej skutočnej práce na miestnom úrade je však iná - nedá sa s ňou len tak odfotiť na plagát, no pre kvalitu života v našom Ružinove je oveľa dôležitejšia.

Takýmto typom práce je napríklad príprava územných plánov. Územný plán mesta a plány zón definuje, ako bude náš Ružinov vyzerať, čo sa kde môže postaviť, a čo naopak postavené byť nemôže. Dobré územné plánovanie je kľúčové pre dodržanie môjho hlavného motta: Chrániť, čo je v Ružinove vzácne a rozvíjať, čo treba.

V Ružinove sme už pred dvoma rokmi urobili zásadnú zmenu a prestali územné plánovanie objednávať od externých odborníkov, ktorí však k Ružinovu nemajú taký vzťah - a namiesto nich sme, aj keď je to dnes veľmi ťažké, zamestnali vlastných expertov, ktorí u nás naozaj aj žijú. Vďaka tomu sa práce rozbehli rýchlejším tempom a výsledky sa nám aj oveľa viac pozdávajú.

Aktuálne máme v pripomienkovaní koncept územného plánu zóny Ostredky, kde takmer 90 % územia konzervujeme v súčasnom stave a definitívne ochraňujeme sídliskovú zeleň. Čoskoro predstavíme koncept územného plánu zóny Mokráň-Záhoň, ktorý nám umožní vysporiadať sa s takmer stovkou čiernych stavieb. A intenzívne rozrobené máme aj územné plány zón Pošne, Prievozu a ďalších lokalít. To, ako dnes budeme plánovať, ovplyvní život v našom Ružinove aj o desať či dvadsať rokov. A stále chceme, aby bol Ružinov najaktraktívnejším miestom pre život na Slovensku. Podľa toho k tejto práci aj pristupujeme.

Váš starosta

 

Vydanie: Jún 2024