Milí susedia, vážení Ružinovčania

potrebujeme vymyslieť tri nové mená do kalendára, lebo pri takom teplom začiatku jari budú čoskoro Pankrác, Servác aj Bonifác bez práce. Klíma sa naozaj mení a musíme sa na to pripraviť. Zmenili sme čas výsadby stromov na jeseň, rozširujeme miesta s lúčnymi kvetmi, modernizujeme naše budovy a pridávame opatrenia na zadržiavanie vody v krajine.

S jarou prichádza aj kosenie, a to tento rok začalo hneď v prvé aprílové dni. Často počúvam diskusie o tom, či kosiť alebo nie – v meste však kvôli deťom, psíkom a bezpečnosti musíme. Naše kosačky sú však nastavené na najvyššiu možnú výšku a nechávame aj nekosené plochy, ktoré sú ďalej od miesta pohybu ľudí. V týchto dňoch tiež osádza mestská časť svoje prvé včelie úle, aby sme ešte viac pomohli opeľovať rastliny.

Jar je pre kosenie najťažšia, keďže tráva rastie veľmi rýchlo. Ak sú daždivé dni, kosiť sa nedá ešte deň – dva po daždi, aby stroje nerozryli rozmočené trávniky – a preto občas nestíhame. Je to tak všade na svete (stav kosenia u nás pravidelne porovnávame nielen s inými mestskými časťami, ale aj s Viedňou). A úplne najhoršie pre nás (a najlepšie pre prírodu) je, ak prší celé noci a svieti slnko celé dni – vtedy tráva rastie najrýchlejšie a nám sa kosí najťažšie, robiť musíme aj v nedele (za čo nám zas občas nadávate, keď Vás naše kosačky zobudia, prepáčte).

Odmenou za trpezlivosť je však to, že Ružinov je stále oázou zelene v meste, a nie oblasťou suchých zožltnutých plôch, ani džungľou, kde by sa vo vysokej tráve strácali domáce zvieratá a deti napádali kliešte. Ako to občas býva, najlepší je zlatý stred – a pre kosenie to platí zvlášť.

Váš starosta

 

 

Vydanie: Máj 2024