Milí susedia, vážení Ružinovčania,

rok 2019 nečakane preverí pevné nervy a trpezlivosť každého z nás. Dôvodom sú dve zásadné uzávery ciest, na ulici Mlynské Nivy a pod Prístavným mostom, ktoré spôsobia výrazné zhustenie a spomalenie dopravy. Ružinov, z celého nášho mesta, bude týmito dopravnými obmedzeniami, žiaľ, najviac postihnutý.

Vždy vám budem hovoriť pravdu, na rovinu, aj keď to nebude populárne. Neexistuje žiaden spôsob ako sa vyrovnať s týmito dopravnými uzáverami bez toho, aby sme necítili ich negatívne vplyvy. Uvedenými úsekmi prechádzalo denne skoro 70-tisíc automobilov – to je dvakrát viac, než každý deň prejde popod Strečno. Premávka na cestách je ako tok vody v potrubí: ak zavriete dve najväčšie potrubia, voda sa natlačí do okolitých rozvodov a jej prietok sa spomalí. To isté sa deje na našich cestách, z ktorých niektoré boli už predtým v špičkách preťažené na 120 percent.

Jediným spôsobom, ako zmierniť dosahy cestných uzáver, je pokúsiť sa motivovať obyvateľov, ale najmä ľudí, ktorí do Bratislavy denne dochádzajú, aby nechali autá doma a v čo najväčšej miere využili alternatívne spôsoby dopravy.

Vieme, že nie pre každého je to možné. Napriek tomu sme v rekordne rýchlom čase, za dva mesiace, spolu s našim novým primátorom Matúšom Vallom, dokázali presadiť opatrenia, o ktorých sa hovorilo celé roky – a nikdy sa nič nespravilo. Provizórne bus pruhy zvýhodnia cestovanie verejnou dopravou, ktorá dokáže za rovnaký čas prepraviť až šesťnásobne viac ľudí, než autá. Otvorili sa tri nové záchytné parkoviská. Posilnila sa MHD tak, že cez najvyťaženejšie úseky bude spolu so spojmi Slovak Lines premávať takmer raz za minútu. S kolegami pracujeme na urgentnom zavedení rezidenčného parkovania pre oblasť silno postihnutého sídliska 500 bytov na Nivách. Pre Ružinov sme prelobovali veľkokapacitné električky. A pripravujeme nové cyklotrasy, napríklad na Vrakunskej ulici. Intenzívne sa pripravujeme, spolu s políciou a s našimi hasičmi, na možné krízové situácie.

Tento úvodník píšem dva dni pred spustením dopravných uzáver. V čase, keď ho budete čítať, už budete vedieť, ako veľmi nová situácia ovplyvnila naše životy. Prosím vás hlavne o jednu vec: buďme k sebe dobrí a ohľaduplní. Nebude to ľahké, nemôžete za to vy ani ja, ale zvládneme to.

Martin Chren

 

Vydanie: Marec 2019