Milí Ružinovčania,

témou týchto týždňov je koronavírus. Nedokázal som spať, keď sa nákaza objavila u zamestnancov dvoch našich škôlok a všetci - úrad, škôlky, rodičia - sme žili v strachu, či sa nerozšírila aj medzi deti. Alebo keď som sa dozvedel, že ochorel zamestnanec Cultusu. A už vôbec nie, keď nám vrátili do domova dôchodcov klientku, a len v jej prepúšťacej správe sme sa dočítali, že na centrálnom príjme bola v kontakte s chorým pacientom. Tŕpli sme dva dni, kým sa ukázalo, že jej test bol negatívny.

Hlavne vďaka disciplinovanosti a rozumu obyvateľov sa darí dostať šírenie vírusu pod kontrolu. Som hrdý, že sme medzi prvými, len deň po rozhodnutí župy, presadili uzavretie škôl a škôlok. V čase, keď sa štátne orgány tvárili, že sa ešte nič nedeje.

Dnes už v Ružinove pribúdajú aj vyliečení pacienti. Rozhodne však nie je čas oslavovať. Prísnymi opatreniami si len kupujeme čas - aby sa štát a nemocnice vedeli pripraviť na vrchol krízy. Je ťažké žiť tak dlho uzamknutí vo svojich domácnostiach, bez spoločenského života. Báť sa ísť navštíviť rodičov a starkých zo strachu, že by sa mohli nakaziť. Nebude to ale trvať večne. Opatrenia sa budú musieť uvoľniť, inak ekonomika skrachuje. Dnes však treba vydržať, pretože uvoľnenie môže prísť až potom, čo sa naše zdravotnícke zariadenia pripravia na nápor pacientov.

Koronavírus nie je chrípka. Nepodceňujme ho, prosím. A držme spolu. Počas celej epidémie na úrade pripravujeme opatrenia, kampane, rozdávame rúška. Pomáhajú stovky dobrých ľudí a firiem a prejavila sa obrovská občianska súdržnosť. Aj celú informačnú kampaň a spoluprácu dobrovoľníkov organizujeme pod heslom Ružinov si pomáha.

Som hrdý, že v ťažkých časoch sme sa dokázali zomknúť a držať pri sebe. Ďakujem vám za to!

Váš starosta

 

Vydanie: Apríl 2020