Milí Ružinovčania

tesne pred koncom minulého roka sme na našom miestnom zastupiteľstve schválili dva materiály, ktoré sú pre mňa možno najdôležitejšími za minulý rok. Ide o koncepcie toho, ako majú vyzerať dve z najdôležitejších verejných priestranstiev v Ružinove: Trhovisko Miletičova a detské ihrisko Radosť pri Štrkoveckom jazere. (Tretím, pre mňa tiež veľmi dôležitým materiálom, je revitalizácia školského areálu na Vietnamskej na Trnávke.)

Ide o budúcnosť najvýznamnejších miest v Ružinove – a tieto materiály boli pre mňa také dôležité, že som sa ich rozhodol pripraviť osobne a strávil som desiatky hodín konzultáciami s odborníkmi i s obyvateľmi. Výsledkom je vízia, ktorá sa stala podkladom pre architektonické súťaže. Tie ideme vyhlásiť v spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislava v najbližších mesiacoch.

„Miletička“ sa má stať „Naschmarktom“ Bratislavy. Chceme, aby si zachovala svoj genius loci a zostala otvoreným trhoviskom bez developmentu, prístupným pre všetkých – ale zároveň sa rozvíjala na moderné a ekologické miesto, kde nebudeme chodiť len nakupovať, ale aj za dobrou a prístupnou gastronómiou a za menšími kultúrnymi podujatiami. Tak, aby trhovisko žilo počas celého týždňa.

Areál hier Radosť (ktorý tento rok oslávi svoje 50. výročie) sa taktiež musí zachovať ako miesto pre Ružinovčanov bez akéhokoľvek developmentu. Našim cieľom je zrevitalizovať ho tak, aby sa stal jedným z najlepších ekologických a zelených voľnočasových areálov pre deti a mládež na Slovensku, v ktorom rodiny dokážu stráviť celý deň.

Konkrétne návrhy, ako by Miletička a Areál hier Radosť mali vyzerať, snáď uvidíme na konci tohto roka. A potom už zostane len zohnať peniaze, aby sa vízie stali realitou :-)

Váš starosta

 

Vydanie: Február 2024