Milí Ružinovčania,

školstvo je svojim rozsahom asi najdôležitejšou oblasťou, ktorej sa naša mestská časť vo svojej každodennej práci venuje a smeruje tam viac ako polovica nášho rozpočtu.

Staráme sa o deväť základných škôl a 13 škôlok, ktoré majú spolu 27 pracovísk. Pracuje v nich viac ako tisíc zamestnancov a navštevuje ich takmer 6-tisíc detí. A som naozaj veľmi hrdý, že vám môžem oznámiť dve prelomové správy.

V septembri budeme po 55 rokoch rokoch otvárať dve nové plnohodnotné budovy základných škôl, na Ostredkovej a na Medzilaboreckej ulici. Podarilo sa nám ich postaviť vďaka využitiu fondov Európskej únie. Vytvoria priestor pre ďalšie stovky detí v našich školách. A v oboch prípadoch pribudnú aj úplne nové telocvične, tá na Ostredkovej dokonca s kapacitou až päťsto ľudí.

Nekončíme však: aktuálne už obstarávame stavebné práce na prístavbu nového pavilónu na ZŠ Vrútocká na Trnávke a plánujeme vznik novej školy v rozvíjajúcej sa oblasti Mlynských Nív.

skvelou správou je, že po rokoch nedostatku miest v škôlkach sme tento rok dokázali v našich materských školách umiestniť všetky ružinovské deti, staršie ako tri roky, ktorých rodičia prejavili o škôlku záujem. Dokonca nám ešte zostáva pár voľných miest v novej škôlke na Trnávke, ktorú otvárame od 1. septembra.

Stále ešte v tejto oblasti bojujeme s mnohými problémami, aktuálne asi najsilnejším je nedostatok učiteľov a učiteliek. Mnohé naše školy a škôlky patria medzi najlepšie na Slovensku, avšak priestor na zlepšovanie sa je takmer neobmedzený. A ide o to najdôležitejšie, o čo sa môžeme starať: o budúcnosť našich detí.

Váš starosta

 

Vydanie: September 2023