Milí Ružinovčania,

to, že prežívame náročné obdobie - a čakajú nás ešte ťažšie mesiace a roky, všetci vieme. Denne to vidíme, keď pri nákupe v obchode dostaneme za rovnaké peniaze pomaly o polovicu menej než pred pár rokmi.

Rovnako je na tom mestská časť. Na jednej strane zdražovanie - od stavebných materiálov až po energie, kde sa v škôlkach či štadiónoch zdraženie počíta v stovkách percent, na strane druhej vláda, ktorá sa (inak potrebné sociálne balíčky) rozhodla neplatiť zo svojho, ale používa mestá a obce ako prasiatko, z ktorého si berie.

Napriek tomu sa nám podarilo zostaviť rozpočet, ktorý počíta s rozvojom mestskej časti. Museli sme si ale šetriť najmä na sebe. Rovnako ako ostatné mestské časti, sme sa po rokoch ani my nevyhli zvýšeniu cien niektorých služieb - napríklad škôlok. Ak nechceme mať od septembra uhoľné prázdniny, iná cesta, žiaľ, naozaj nebola - práve z peňazí na ich fungovanie totiž vláda rodinám vypláca daňový bonus. Vo výsledku tak takmer každá rodina s dieťaťom dostane mesačne 100 eur z nášho rozpočtu na škôlky - a približne 50 eur si z toho v poplatkoch musíme vziať naspäť, aby sme dokázali s utiahnutým opaskom fungovať. Rodinám v núdzi, ktoré na daňový bonus nemajú nárok, však ponúkame úplné odpustenie poplatkov - naša pomoc je tak adresná, na rozdiel od tej, ktorá prišla z parlamentu.

Napriek všetkému začíname pracovať aj na troch veľkých investíciách: komplexnej rekonštrukcii Areálu hier Radosť na Štrkovci, obnove trhoviska Miletičova a postupnej obnove väčšiny ružinovských vnútroblokov, od Nív až po Trnávku. Ide o desiatky miliónov eur, ktoré síce sami nemáme, ale úspešne pracujeme na získaní zdrojov z fondov Európskej únie. Tak, aby bol o pár rokov Ružinov ešte lepším miestom pre život. Váš starosta

 

Vydanie: Marec 2023