Milí Ružinovčania,

keď sa robí v Ružinove, tak vo veľkom. Je to tým, že Ružinov je štvrtým až piatym najväčším mestom na Slovensku (podľa toho, či rátame len oficiálnych obyvateľov, alebo aj tých bez trvalého pobytu).

Pred časom sme napríklad vymenili piesok v našich pieskoviskách. Bolo to milión kilogramov, ktoré kolegovia z Ružinovského podniku museli previezť hore a dole, naložiť a vyložiť. A sú to makači, zvládli to za menej ako týždeň.

Podobných štatistík by som mohol spomínať množstvo. Od kolegov, ktorí spracúvajú doklady najvyššiemu počtu utečencov pred vojnou na celom Slovensku - najviac je ich totiž v Ružinove, cez jeden z najvyťaženejších stavebných úradov na Slovensku, ktorý ročne vybaví viac než 4000 spisov, až po najviac domovov seniorov spomedzi všetkých mestských častí. Ružinov je síce druhý bratislavský obvod, ale v mnohých oblastiach je mestskou, či dokonca celoslovenskou, jednotkou.

Dôležitou oblasťou, v ktorej sa prejavuje veľkosť Ružinova, je aj kosenie. Znamená to pokosiť 165 hektárov zelene. Práve v čase uzávierky tohto čísla sme v Prievoze začali s prvou tohtoročnou kosbou a v závislosti od počasia by to našim chlapom malo trvať zhruba 5 týždňov. Nezľaknite sa, ak u vás napríklad veľké plochy pokosia, no menšie trávniky či okolo stĺpov a stromov zostanú zarastené: aby sme boli rýchlejší, kosíme na dvakrát: najprv každú lokalitu prebehnú chlapi na veľkých kosačkách a do pár dní prídu ručnými kosačkami dokončiť miesta, kam sa väčšie stroje nedostanú. Kosíme vždy na maximálnu možnú výšku, aby tráva nevysychala, a nechávame aj nekosené miesta, aby si svoje našla aj príroda.

Váš starosta

 

Vydanie: Máj 2023