Milí Ružinovčania,

pred niekoľkými dňami som sa so skupinou primátorov, starostov a županov zúčastnil novoročného prijatia u prezidentky Zuzany Čaputovej. Veľmi si vážim jej slová o tom, ako sú v mnohých prípadoch práve samosprávy tými, ktoré dnes štát držia nad vodou a ako by s nimi mal štát počítať nielen vtedy, keď potrebuje ich pomoc v čase kríz, ale aj vtedy, keď sa pripravujú zákony, ktoré majú vážny dopad na ich fungovanie a rozpočty.

Kiež by si ich vzali k srdcu aj iní predstavitelia štátu, ktorí posledné mesiace a roky robili presný opak toho, na čom sú postavené úspešné krajiny - centralizovali, samosprávam jednou rukou pridávali úlohy a robotu a druhou rukou zároveň uberali peniaze a kompetencie.

Jedno ťažké obdobie je za nami, pred nami sú však žiaľ roky, ktoré budú ešte ťažšie a zložitejšie. Za samosprávu však budeme veľmi radi, keď na strane štátu budú predstavitelia ochotní počúvať a komunikovať, aby aj naše odborné argumenty a skúsenosti pomohli Slovensku zvládnuť náročné skúšky a prekážky, ktoré nás čakajú. Nikto nevie, ako tento začínajúci rok 2023 dopadne, aké prekvapenia nám prinesie a čo bude na jeho konci. Chaotický svet okolo nás sa mení tak rýchlo, že odhadovať, čo bude v decembri, je ako veštiť z krištáľovej gule.

A na záver jedna pracovná... Od nového roka fungujeme na úrade v obnovenej zostave a vo funkciách zástupcov starostu budú pôsobiť Martin Patoprstý a Marek Machata. Oboch si veľmi vážim a som rád, že ich v tomto zložitom období budem mať po boku.

V rukách držíte prvé tohtoročné číslo Ružinovského Echa, a tak dovoľte mi zaželať vám v novom roku zdravie, šťastie a lásku. A k tomu navyše pokoj, dostatok rozumu a za každý splnený sen aspoň jeden nový, lebo snívať stále treba.

Váš starosta

 

Vydanie: Február 2023