Milí Ružinovčania,

jarné mesiace sú pre nás (okrem čistenia ulíc a začiatku sezóny kosenia) aj časom zápisov do našich škôl a škôlok. V Ružinove sa všetkým týmto veciam musíme venovať viac než kedysi. Kým vyššiu intenzitu čistenia ste si, verím, všimli (v uliciach už máme štyri zametačky, pred dvoma rokmi sa ešte všetko muselo robiť ručne), kapacita škôl a škôlok otestuje tento rok našu trpezlivosť a schopnosti.

Kým väčšina Slovenska „vymiera“, počet obyvateľov Ružinova rekordne rastie. S tým ale pribúda aj počet detí - a vzniká problém s miestami.

Celé náklady na škôlky platí naša mestská časť „zo svojho“ - a nie je to málo. Každé jedno dieťa v škôlke nás z obecného rozpočtu stojí takmer 2900 eur ročne. Hoci ide o veľkú sumu, za posledné dva roky sme zvyšovali počet miest v škôlkach o viac ako sto každý rok. Stále to však nestačí a tento rok ešte situáciu skomplikuje fakt, že štát zaviedol povinnú predškolskú dochádzku - čím zostane menej voľných miest pre troj- a štvorročné deti.

Na kapacitné možnosti už narážajú aj naše základné školy. Posledná ZŠ bola v Ružinove postavená pred 53 rokmi. O pár dní však po takmer polstoročí spustíme výstavbu novej plnohodnotnej základnej školy - rozšírením areálu na Medzilaboreckej ulici. Ešte tento rok plánujeme začať aj výstavbu ďalšej školy rozšírením areálu na Ostredkovej. Obe by mali zaplatiť európske fondy - ide o približne 5 miliónov eur, čo je tiež rekord v získavaní európskych peňazí pre Ružinov.

Príprava projektov na nové školy a škôlky je procesom, ktorý trvá celé roky. A teším sa, že sa nám to - aj s finančným krytím - podarilo tak rýchlo.

Váš starosta

 

Vydanie: Máj 2021