Milí Ružinovčania,

rád by som písal o skvelých veciach, ktoré sme počas uplynulých mesiacov pripravili. Pripomienkovanie nových garážových domov vo vnútroblokoch. O tom, ako na jeseň zveľadíme detské ihriská na Albrechtovej a Martinčekovej, rozšírime rezidentské parkovanie, vysadíme nové stromy... Žiaľ, tento rok vstúpi do histórie niečím iným. Viem, že mnohých z vás to už hnevá, ale opäť musím hovoriť epidémií korony.

Tieto riadky píšem týždeň pred začiatkom školského roka. Denne pribúdajú desiatky nakazených. Do našich škôl a škôlok pritom chodí vyše 7-tisíc detí. V našich domovoch seniorov je skoro tisíc klientov a zamestnancov.

V snahe nepoškodzovať viac ekonomiku vláda namiesto plošného zatvárania škôl, úradov a firiem rozhodla o cielených opatreniach len tam, kde sa koronavírus objaví. Na jednej strane je to dobré rozhodnutie - môžeme ďalej prevádzkovať školy, škôlky, chodiť do práce, zarábať si na živobytie. Na druhej strane to pre nás znamená, že štatisticky je len otázkou času, kedy sa infekcia objaví v niektorej z našich škôl či škôlok. Nie či, ale kedy - a ako na to budeme pripravení.

Viem, že väčšinu z vás už nebaví nielen že nosiť rúška, ale ani čítať o korone. Tiež mám toho plné zuby. Teraz nás však znova čaká náročné obdobie, keď sa budú mnohí strachovať o svojich blízkych. Ak si však ako Ružinovčania budeme pomáhať - ako sme to už na jar raz urobili - zvládneme to opäť.

Nikoho z nás nebaví obmedzovať sa, nosiť rúško, nemať plnohodnotný život. Našou jedinou ochranou je však uvedomiť si zodpovednosť - ak už nie za seba, tak aspoň za ostatných. Za svoju rodinu, za svojich blízkych, za spolužiakov našich detí a za ich rodiny.

Váš starosta

 

Vydanie: September 2020