Materská škola na Exnárovej má fungovať bez zmeny aj ďalší školský rok

Problém materskej školy Exnárova, ktorej sa končí v júni nájomná zmluva v budove Základnej umeleckej školy Exnárova, je zrejme na ďalší rok vyriešený.

Spoločné stretnutie starostu Ružinova Dušana Pekára, primátora Milana Ftáčnika, zástupcov materskej školy, umeleckej školy aj rodičov načrtli možný variant vývoja problému spoločného fungovania základnej umeleckej školy (ZUŠ) a materskej školy v jednej budove na Exnárovej. Materská škola nechce odísť z budovy, kde funguje nepretržite vyše 50 rokov. Od roku 2010 má ale budovu v správe ZUŠka. Základná umelecká škola chce ale priestory škôlky na to, aby sa rozšírila.

„Škôlku na Exnárovej chceme zachovať, nie je logické sťahovať ju preč, je to od začiatku škôlka. Základnej umeleckej škole sme preto ponúkli jedno poschodie v Základnej škole Borodáčova, ktorá ho pre svoju prevádzku nepotrebuje, sme ochotní aj investovať do úprav priestorov,“ hovorí starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH). „V prípade, že by základná umelecká škola pôsobila v našich priestoroch, mohlo by to byť plus pre rodičov aj deti, lebo by deti po vyučovaní mohli chodiť do ZUŠky v tej istej budove,“ zhodnotila návrh riaditeľka ZŠ Borodáčova Ema Mílová. Najvyššie poschodie môže mať dokonca samostatný vchod. Riaditeľke Základnej umeleckej školy Exnárova Anne Miklovičovej a pedagógom, ktorí si priestory obhliadli, však nie sú spokojní s takýmto riešením. Tvrdia, že priestory na treťom poschodí základnej školy Borodáčova by im nevyhovovali.„Potrebujeme mať konečne jednu svoju budovu, aby sme sa mohli rozvíjať,“ vyjadrila sa Anna Miklovičová. Dodala, že možnosťou by bola prístavba alebo nadstavba k budove, v ktorej spoločne sídlia materská škola a základná umelecká škola Exnárova. Tak by škôlka so sto deťmi mohla na Exnárovej zostať naďalej, pričom jej pavilóny by sa dali odčleniť ako samostatný objekt. „Vidím to zatiaľ tak, že na februárové mestské zastupiteľstvo pripravia zamestnanci magistrátu materiál, aby poslanci predĺžili nájom materskej škole Exnárova o jeden rok a v tomto roku vznikne definitívny návrh riešenia s hľadaním možností na prístavbu základnej umeleckej školy,“ načrtol pravdepodobný vývoj primátor Milan Ftáčnik na stretnutí začiatkom januára. Zároveň treba nájsť finančné zdroje na tento účel minimálne v rozpočte hlavného mesta. „Pre nás by to bolo dobré riešenie, triedy na Exnárovej by takto zostali zachované,“ povedala Jana Bolebruchová, riaditeľka MŠ Bancíkovej, pod ktorú patria aj elokované triedy na Exnárovej. Predĺžením nájmu materskej škole Exnárova v budove základnej umeleckej školy sa majú poslanci hlavného mesta zaoberať na februárovom zastupiteľstve.

Miroslava Štrosová,

Foto: autorka

Vydanie: Január - Február 2013