Máte rodinný dom so záhradou? Pribudla vám povinnosť

Od 1. januára musí každá domácnosť v rodinnom dome požiadať hlavné mesto SR Bratislavu o dodanie kompostovacieho zásobníka alebo zbernej nádoby na biologický odpad s minimálnym objemom 120 litrov. Táto povinnosť sa nevťahuje na bytové domy a vyplýva z inovovaného Všeobecne záväzného nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území hlavného mesta SR Bratislavy.

O dodanie kompostovacieho zásobníka alebo zbernej nádoby museli súčasné domácnosti v rodinných domoch písomne požiadať do konca januára 2017 na Oddelení miestnych daní, poplatkov a licencií magistrátu Bratislavy na Blagoevovej 9. Žiadosť o zapojenie do systému zberu odpadu zo záhrad museli vyplniť aj tí, ktorí majú vlastný kompostovací zásobník alebo sa im o záhradu vrátane odvozu odpadu stará súkromná firma, oprávnená osoba. Stačilo to uviesť v čestnom prehlásení, ktoré je súčasťou žiadosti. Kompostovací zásobník alebo zbernú nádobu môže užívať aj viac rodinných domov súčasne, súčasťou vyplnenej žiadosti musela v tomto prípade byť aj vzájomná dohodu domácností o spoločnom užívaní. Zároveň je aj možnosť požiadať hlavné mesto o súhlas so zriadením komunitného kompostoviska.

Odvoz bude sezónny

Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu zo zberných nádob zabezpečí hlavné mesto minimálne jedenkrát za 14 dní v období od marca až do novembra. Do hnedej zbernej nádoby a kompostovacieho zásobníka patria: kvety, štiepky, piliny, pokosená tráva, konáre, lístie, zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, zhnité ovocie a burina. Odpady z domácnosti živočíšneho pôvodu, najmä mliečne a mäsové výrobky, tam ale nepatria. Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad avizuje magistrát hlavného mesta SR ako bezplatný, pretože je súčasťou miestneho poplatku za komunálne a drobné stavebné odpady. V prípade, že si rodinný dom ešte len staviate, nezabudnite po jeho daní do užívania, požiadať nie len o zapojenie do systému zberu komunálneho odpadu ale aj zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ak vám to, vrátane údržby záhrady, nebude zabezpečovať súkromná firma či oprávnená osoba.

Autor, Ilustračné foto: Marianna Šebová

Vydanie: Január - Február 2017