Logika, stratégia a bez žolíkov

Kartová hra, ktorá cibrí pamäť a je vhodná pre všetky vekové kategórie. Presne taký je bridž. Svoje o tom vedia členovia bridžového klubu Honér, ktorý našiel svoje útočisko v Ružinove.

Bridžový klub Honér vznikol v roku 2005 a bezplatne vás v ňom naučí hrať bridž skúsený tréner Ivan Tatranský. Najnovšie sa členovia klubu pod jeho vedením stretávajú v kaviarni na Novohradskej ulici v Ružinove. Pri jednom stole sa vždy zídu štyria hráči, ktorí hrajú v pároch. Samotná hra trvá len dvanásť minút, potom nasleduje prestávka a ďalšie kolo. Bridž tak nie je len kartovou hrou, ale plní aj spoločenskú funkciu „Bridž je logická hra s jasnými pravidlami. Jej výsledok nezávisí od rozdaných kariet a náhodného šťastia. Už na začiatku sa totiž z balíka kariet vyberú žolíky a putujú do koša, čím sa zdôrazní to, že sa na nich človek nemôže spoliehať a jeho hlavnou výhodou má byť rozum,“ vysvetľuje tréner Ivan Tatranský.

Lepšia pamäť a noví priatelia

Bridž sa skladá z dvoch častí: z dražby a rozohrávky. „Dražba je také licitovanie, kto zo štyroch hráčov je silnejší. Rozohrávka je dôkaz toho, či je hráč naozaj tak silný ako deklaroval. V prípade, že áno, vyhráva. Ak nie, víťazstvo je na strane súperov,“ opísal základnú myšlienku bridžu zakladateľ klubu Honér Peter Kalina. Bridž sa podľa neho dokáže človek naučiť už za tri mesiace tak, aby mu hra prinášala pôžitok. Medzi pozitíva tejto hry radí tréner Ivan Tatranský najmä jeho vplyv na pamäť a zdravie človeka. „V Kalifornii robili výskum zameraný na bridž a Alzheimerovu chorobu. Z jeho výsledkov vyplynulo, že je jedným z najúčinnejších prostriedkov v prevencii proti tejto zákernej chorobe. Bridž totiž veľmi cibrí pamäť a sústredenie. Zároveň je podľa mňa aj dobrým prostriedkom ako sa udržať vo forme. Ja sám mám osemdesiat rokov a nikdy som nebol hospitalizovaný v nemocnici,“ uviedol Tatransky, ktorý sa venuje bridžu už od vysokej školy. Práve tieto pozitívne efekty bridžu, ako aj príjemne strávený čas v spoločnosti iných, ho čoraz viacej dostávajú do povedomia aj mladšej generácie. „Ja sa bridžu venujem už devätnásť rokov. Hra je náročná na pamäť, no jednoduchá v tom, že platí základný princíp - vyššia berie,“ opísal stručne bridž hráč Martin Hriňák, ktorý už má na konte víťazstvo na Veľkej cene Bratislavy a účasť na majstrovstvách sveta a Európy v bridži. „Mojím snom od malička bolo naučiť sa hrať bridž. Splnil som si ho až v neskoršom veku a neľutujem to. Najväčším víťazstvom sú pre mňa moji priatelia, ktorých som pri bridži spoznal,“ povedal hráč Ivan Surovka. Pri bridži na veku a pohlaví vôbec nezáleží, dôležitá je bystrá myseľ, zmysel pre logiku, výborná pamäť, fantázia a analytické schopnosti. Môžete sa pokojne pridať a vyskúšať to.

Marianna Šebová

Foto: autorka

Vydanie: Júl - August 2014