KULTOVÉ HLÁŠKY AKO SYMBOL MINULÉHO REŽIMU FILMY NAMIESTO UČEBNÍC DEJEPISU

Ubehlo tridsať rokov a generácia, ktorá sa narodila až po revolúcii, už vychováva svoje deti. Obdobie, kedy ľudia nemohli cestovať, študovať, čo chceli, a prácu im jednoducho pridelili, si nedokážu predstaviť. Historky o tom, ako sme pred Vianocami stáli celé hodiny v rade na horké pomaranče (a možno sme ich ani vôbec nedostali), im prídu ako z iného sveta.

Štyridsať rokov neslobody sa zmenilo len na niekoľko strán a faktov v učebniciach dejepisu a väčšinu emócií si ľudia odnášajú vďaka filmom, ktoré sa v tomto období odohrávajú. Občas v skratkách, občas s vtipným nadhľadom a občas v podobe artových drám pre fajnšmekrov. Za maximálne dve hodiny nám však ponúknu atmosféru doby, na ktorú by sme nemali zabudnúť.

Pripravili sme pre vás prehľad toho najlepšieho, čo si môžeme pozrieť, ak sa chcete ponoriť do minulosti a zároveň si vychutnať herecké koncerty tých najsilnejších mien z Česka a zo Slovenska.

Pelíšky

„Mě by jen zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu...“ Najznámejšia hláška z filmu režiséra Jana Hřebejka Pelíšky opisuje príbeh troch generácií na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia. Vďaka humoru, citlivému spracovaniu a skvelým výkonom umelcov ako Miroslav Donutil, Jiří Kodet alebo Eva Holubová, je považovaný za jeden z najlepších novodobých českých filmov. Film má dnes dvadsať rokov, videli ho milióny divákov, citáty z neho sa stali súčasťou popkultúry a sú dnes bežným spôsobom ironizovania mnohých životných situácií. Lebo... „Když něco není z USA, tak se to pánům nelíbí.“

Učiteľka

Ten istý režisér stojí aj za filmom Učiteľka, ktorý od svojej premiéry pred troma rokmi získal uznanie nielen odbornej verejnosti, ale aj divákov. Film v hlavnej úlohe s obľúbenou Zuzanou Mauréry v úlohe učiteľky, ktorá „vie ako to chodí“, oslovil najmä tým, že opisoval úplne bežné životné situácie, ktorým denno-denne čelila väčšina ľudí. Aj táto učiteľka je na prvý pohľad milá, chápavá a oddaná. V skutočnosti však svojich študentov a ich rodičov manipuluje pre svoj vlastný zisk – tu kaderníčka zadarmo, tu otecko, ktorý jej zadarmo poopravuje veci v byte... Všetko sa ale začne rúcať v momente, keď sa jej niektorí rodičia rozhodnú vzoprieť.

Fair Play

Napriek názvu je tento filmu presne o tom, ako život často vôbec nie je fér a ako často si ľudia volia ľahšiu cestu a kompromisy s vlastným svedomím. Mladá šprintérka Anna (Judit Bardos) sa dostáva do Strediska vrcholového športu. Tréner a jej matka sa v nej vidia a dúfajú, že zvládne kvalifikáciu a dostane sa na olympiádu. Bez toho, aby o tom dievča vedelo, jej začnú podávať anaboliká. Bude pre ňu dôležitejšie hrať fér alebo dostať sa za hranice a môcť emigovať?

Šakalí léta a Rebelové

Pre tých, ktorí majú radi vážne témy spracované netradičným spôsobom, sú tu práve Šakalí léta a Rebelové. Prvý z nich, v hlavnej úlohe s obľúbeným Martinom Dejdarom, ktorý ako chuligán a milovník rockenrollu prichádza v roku 1959 do ospalého malomesta, kde jeho prítomnosť vyvolá značný rozruch. A titulnú pieseň Ivana Hlasa – Na kolena – hrajú v rádiách dodnes. Stret malomesta, túžby po slobode a nadčasovej hudbe nájdete aj v ďalšom hudobnom filme, Rebelové. Príbeh trojice mladíkov, ktorí túžia emigrovať na západ, ale v mestečku na hraniciach im úvahy o budúcnosti za železnou oponou skomplikuje stretnutie s troma mladými dievčatami. Soundtrack k tomu filmu patrí dodnes medzi najobľúbenejšie.

Zbohom, Lenin

Film God bye, Lenin! síce nie je česko-slovenskej proveniencie, ale je spracovaný s humorom a ukazuje veľmi presne stret dvoch svetov – nostalgie po tom, čo bolo, spomienkového optimizmu a túžby po istotách a sveta, ktorý je slobodný, ale prináša aj rozdiely a viac neistoty. Je október 1989 a nadšená podporovateľka socialistického zriadenia upadne do kómy potom ako v televízii uvidí svojho syna Alexa na protištátnej demonštrácii. Prejde osem mesiacov, padne berlínsky múr, začne nástup kapitalizmu a pani Kernerová sa preberie. Keďže lekári majú strach, že šok zo všetkých týchto zmien by pre ňu mohol byť fatálny, vytvorí pre ňu Alex iný svet. Svet, v ktorom sa nič nezmenilo. Lenže je len otázkou času, kým to praskne...

Amnestia

Posledným z našej filmovej prehliadky je najnovšia filmová novinka – film režiséra Jonáša Karáska – Amnestia. Herci Juraj Bača, Marek Majeský, Aňa Geislerová, Roman Luknár a Ján Jackuliak nám predstavia príbeh troch rodín, ktoré zažívali komunistickú perzekúciu a venuje sa aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si dokonca vyžiadala vojenský zákrok.

Nech si už vyberiete ktorýkoľvek z filmov alebo kníh, rozhodne stojí za to venovať im pár hodín svojho času. Učebnica síce popíše fakty, ale neukáže, ako ľudia žili. Ani čo cítili alebo ako sa museli rozhodovať a aké kompromisy robiť. Lebo dejiny, to nie sú len letopočty. Sú to príbehy bežných ľudí. Vás, toho pána, ktorého ste stretli ráno na zastávke alebo rodičov telocvikára vašej vnučky. Pretože svet je taký, akí sme my.

 

Vydanie: November 2019