Kostol v Prievoze oslavoval osemdesiatpäťku

Evanjelický kostol v Prievoze koncom augusta oslávil 85. výročie svojho posvätenia. Slávnostným kazateľom bohoslužby bol biskup Západného dištriktu evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Milan Krivda.

85. výročie posviacky kostola bude pripomínať aj „strom reformácie“. Lipu veľkolistú veriaci zasadili v záhrade prievozského kostola. „Ja chodím do tohto kostola už od roku 1981,“ zaspomínala si obyvateľka z Podunajských Biskupíc. „Tento kostol je vždy príjemný, malý, taký intímny, dá sa povedať. Navštevuje ho určitá skupina ľudí a niekedy príjemne prekvapí, keď sem zavíta aj mladšia generácia,“ prezradila jedna z obyvateliek Ružinova.

Ako to začalo?

Začiatkom 17. storočia kolonizovali Prievoz Nemci (názov Oberufer). Noví obyvatelia priniesli so sebou nemeckú kultúru aj evanjelické vierovyznanie. Organizačné základy cirkevného zboru vznikli už na začiatku 20. storočia. Evanjelický cirkevný zbor v Prievoze sa osamostatnil od bratislavského v roku 1925. Domáci veriaci sa o rok nato rozhodli postaviť vlastný kostol. O 11 mesiacov od položenia základného kameňa bol chrám v Prievoze hotový. Slávnostné služby Božie pri príležitosti posviacky nového chrámu boli dňa 21. augusta 1927. Počas druhej svetovej vojny sa zbor stal súčasťou Nemeckej evanjelickej cirkvi na Slovensku. Slovenskí veriaci sa pripojili k slovenskému zboru v Bratislave. Po skončení vojny väčšina veriacich nemeckej národnosti musela odísť do zahraničia. V roku 1945 sa zbor zjednotil prevažne ako slovenský. Aj na kostole sa podpísala vojna, ale v tom istom roku ho opravili. Ešte v roku 1937 si zbor zakúpil starší organ, ktorý mu slúžil 47 rokov. Deväťdesiate roky boli aj v znamení rekonštrukcií - kompletne opravená strechy kostola, postavená nová fara a stavba zborového domu i centra. V roku 2005 došlo k výraznej obnove a úprave zvonov a zvonice. V minulom rok získal cirkevný zbor v Prievoze grant z Ružinova na osvetlenie fasády chrámu a tiež na revitalizáciu zelene. Zborovým farárom je od roku 2009 Norbert Hajský.

Marianna Šebová

Foto: R. Hoblík

Vydanie: Október 2012