Kostol v Prievoze je národnou kultúrnou pamiatkou

Do Ústredného zoznamu nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok (NKP) bol na základe rozhodnutia Pamiatkového úradu Slovenskej republiky zapísaný Kostol ev. a. v. na Radničnom námestí v Prievoze.

Na základe archívneho výskumu, ktorý vyhláseniu predchádzal a ktorý bol premietnutý do Návrhu na vyhlásenie veci za NKP boli zistené dosiaľ nepublikované zistenia. Týkajú sa najmä datovania, slohového zaradenia, autorstva a vyhodnotenia pamiatkových hodnôt tejto slohovej architektúry kostola evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Prízemie kostola sme zamerali, pretože z pôdorysu je možné analyzovať dispozičné riešenie a interpretovať architektúru.

O výstavbe kostola ev. a. v. v Prievoze sa uvažovalo už v roku 1924, kedy vznikol prvý koncept s kostolom v strede, vľavo bol navrhnutý obecný dom a vpravo fara. Predsunutím radnice a fary od čiary, na ktorú situovali hlavnú fasádu kostola vznikol priestor námestia. Je signovaný autormi a datovaný 27. novembrom 1924. Tento zámer sa nerealizoval.

Druhým konceptom, ktorý sa potom aj realizoval už bol len samotný kostol. Je datovaný a archívne doložený rokom 1927. Vieme aj o architektoch a architektonických štúdiách kostola a dokonca aj hlavného oltára. S prihliadnutím na skutočnosť, že tunajší evanjelický cirkevný zbor bol zväčša nemecký možno ako logický odôvodniť výber architektov z neďalekej Viedne. Boli to architekti prof. Siegfried Theiss a Hans Jaksch z Viedne.

V roku 1926 bol podľa ich návrhu postavený kostol v Grinave. Boli to vzdelaní architekti a univerzitní pedagógovia s výtvarnými schopnosťami. Architektúra kostola priniesla do Prievozu medzivojnového obdobia nový slohový názor - kubizmus, ktorý sa premietol nielen do samotnej architektúry ale aj do interiéru. Signovaný a datovaný návrh na hlavný oltár, ktorý sa realizoval ale nezachoval, jedinečná slohová kubistická krstiteľnica, pôvodný oltárny obraz Ukrižovaného i kovový luster zavesený na strope štvorcového priestoru pre veriacich reprezentujú významné výtvarné a umelecko-remeselné hodnoty. Sú integrálnou súčasťou pamiatkových hodnôt a kultúrneho dedičstva našej mestskej časti – Bratislava – Ružinov. Kostol ev. a.v. v Prievoze bol vysvätený 21. augusta 1927. Kostol mal 350 miest na sedenie. Náklady na jeho postavenie boli 500 000,-Kčs.

Patrik Guldan

Foto – Milan Stanislav

Vydanie: Apríl 2016