Komisia sa obrátila k seniorom chrbtom

Ilustračná fotografia. (Pixabay.com)

Add: Zelená pre granty č. 7 - 8, str. 3

MČ Bratislava Ružinov má viac rokov dobre nastavený grantový program, pomocou ktorého sa veľa urobilo v kultúre, v športe a v životnom prostredí. Ide o symbiózu záujmu občanov o veci verejné a rozhodovania poslancov.

Miestni poslanci vyjadrili podporu tohoročným grantom, uvádza sa v podtitulku informačného článočku Zelená pre granty. To je ale len polovičná pravda. Pretože ctení členovia grantovej komisie v tohoročnom posudzovaní a následne schvaľovaní projektov, ktoré žiadali o grant, urobili podraz na senioroch, ktorý nemá obdobu. Konkrétne projekt „SOM SENIOR a čo ďalej....?“, doslova zmietli zo stola. Pritom prioritnou témou pre projekty boli sociálne veci a seniori. Podotýkam, že projekt spĺňal všetky VZNkom požadované náležitosti. A navyše zo sumy pridelenej na granty zostalo nevyčerpaných 60.000 eur.

Podmienky splnené, financií dostatok, takže čitateľovi sa isto natíska otázka, aký asi bol dôvod na zamietnutie? Nuž, zvláštny. Osvojili si totiž zavádzajúcu informáciu tajomníčky grantovej komisie, že prieskum o statuse a potrebách ružinovských seniorov sa v r. 2016 v Ružinove už realizoval. Poslanci uverili, fakty si neoverovali. A to urobili chybu. Ak niekto uveril, že niečo také sa už v Ružinove realizovalo, tak si to mal overiť. Tým by sa presvedčil, že to, čo bolo cieľom projektu sa v Ružinove nerealizovalo. Prieskum, ktorý bol súčasťou Komunitného plánu sociálnych služieb na roky 2016 – 2020 (inak veľmi amatérsky urobený firmou, ktorá nie je známa ako agentúra na prieskumy verejnej mienky), nebol nastavený na otázky pre seniorov. Dotazník bol pre respondentov od 15 do 70 rokov a ani jedna nebola orientovaná na seniorov.
Zhrnuté a podčiarknuté: Členovia grantovej komisie sa svojim postupom k seniorom flagrantne obrátili chrbtom. Keď už oni nemajú záujem dozvedieť sa niečo o ich potrebách a požiadavkách, tak to znemožnili aj tým poslancom, ktorí by z výsledkov prieskumu niečo pre nich chceli urobiť. Čo k tomu ešte dodať? Že práve teraz sa asi všetci členovia grantovej komisie začínajú uchádzať o hlasy seniorov. Paradoxne, na to sú im dobrí seniori, o ktorých sa tým, že neodsúhlasili realizáciu projektu, nechcú nič dozvedieť. Prevažná časť členov grantovej komisie jednoznačne bola proti projektu. Bez problémov záujemcom povieme kto sú tí nežičlivci k seniorom. A ak niekomu napadá otázka, ako je to možné? Odpovedáme. Asi preto, že niekomu na MÚ a aj v miestnom zastupiteľstve „nesadla“ jedna z autorov projektu, nakoľko jej menom sa v komisii argumentovalo. A to už panie a páni poslanci naplno odhalili, že majú ďaleko k poslaneckému sľubu a k morálke. A ešte ďalej majú k občianskym aktivistom, ktorí sú kritickí k ich práci. Najďalej ale majú k seniorom, ktorých odstavili na vedľajšiu koľaj.

PhDr. Jana Miklovičová, občianska aktivista - Ružinovské občianske iniciatívy

 

 

Vydanie: Október 2018