Knižnica Ružinov: Čítam knihy, preto veľa viem

Milujete knihy a nechcete dať celú výplatu alebo dôchodok na ich nákup? Najlepšou odpoveďou na takúto dilemu je knižnica. Najmä, ak sa nachádza len kúsok od vášho bytu, ponúka viac ako 160-tisíc kníh a namiesto prehrabávania sa kopami kníh a desiatkami metrov políc stačí pohodlne si sadnúť za počítať a pekne z vlastnej obývačky si vybrať, čo by ste si prečítali najbližšie.

Ružinovská knižnica vznikla už v roku 1972, vtedy ešte ako Obvodná knižnica Bratislava II, takže pokrývala okrem dnešného Ružinova aj Podunajské Biskupice a Vrakuňu. Okrem ústrednej knižnice na Miletičovej 47 dnes môžete zájsť aj do niektorej z pobočiek – na Zimnej 1, Bachovej 7, Na úvrati 52 alebo na Tomášikovej 25 a požičať si niektorú z takmer 160-tisíc kníh zo všetkých oblastí od beletrie až po odbornú literatúru. K tomu ešte treba pripočítať desaťtisíce brožúr, časopisov a iných dokumentov. Každý mesiac pribúdajú nové a ich aktuálny zoznam nájdete na webe knižnice.

Moderná knižnica je však viac ako len požičovňa kníh. Pripravujeme pre vás besedy so spisovateľmi, diskusie na rôzne aktuálne témy, workshopy pre deti, ale aj pre seniorov, prednášky, výstavy a zúčastňujeme sa aj na celoslovenských kampaniach ako napr. Noc s Andersenom, kedy deti strávia v knižnici celú noc.

Ani v knižnici však nežijeme len s hlavou v oblakoch, ale riešime aj praktické záležitosti – napríklad ako čo najviac zjednodušiť naše služby. Ako prvú sme hneď na začiatku septembra zaviedli možnosť bezhotovostných platieb. Čitatelia majú možnosť akékoľvek poplatky (zápisné, pokutu alebo stratu knihy) poslať priamo na účet knižnice, ktorý nájdete na našej webovej stránke a na plagátikoch vo všetkých našich pobočkách. Stačí už len ako variabilný symbol uviesť číslo preukazu a do poznámky napísať za čo platíte.

Druhá novinka šetrí čas a takisto aj prispeje k zvýšeniu bezpečnosti v súvislosti s COVID 19. Ponúkame všetkým čitateľom možnosť objednať si knihy na diaľku. Stačí si len vybrať v našom online katalógu knihy (max. 5), zavolať alebo poslať mail na pobočku. Potom už len stačí uviesť svoje meno a číslo čitateľského preukazu. Naši kolegovia knižky vyhľadajú, pripravia a obratom sa s vami dohodnú na termíne, kedy si ich prídete vyzdvihnúť.

A ak vás zaujíma, čo najviac „letí“ medzi Ružinovčanmi, pripravili sme pre vás zoznam piatich najčastejšie požičiavaných kníh. V top 20 sú to stále najmä romantické príbehy, ale tesne im na päty šlapú kriminálky a autori ako Dominik Dán, Daniel Silva a Frederick Forsyth. Viac informácií nájdete na www.kniznica-ruzinov.sk.

 

TOP 5 najviac požičiavaných kníh

1. Šťastie (Jana Benková)

2. Rodinné klbko (Táňa Keleová-Vasilková)

3. Večné puto (Laura Frantz)

4. Neželaná príťažlivosť (Kristi Ann Hunter)

5. Tichá pacientka (Alex Michaelides)

 

Vydanie: Október 2020