Kauza Dimitrovka: Čo studne na Trnávke?

Majitelia domov z Trnávky ostali po zverejnení informácií o znečistení podzemných vôd v areáli bývalej Dimitrovky zdesení. Mnohí majú studne a bežne vodu z nich používajú na polievanie záhrad. Mestská časť preto objednala vypracovanie štúdie o kvalite vody. Majú teda dôvod na obavy? 

Výsledky rozborov sú preukázateľné. Najviac ohrozenou je Mierová kolónia, ktorá sa nachádza v tesnom susedstve s areálom bývalých chemických závodov. Tamojší obyvatelia by vodu zo studní nemali na domáce použitie využívať vôbec. Situácia v Trnávke je síce lepšia, ale aj tu treba mať na pamäti, že aj podzemná voda sa pohybuje a miesto, ktoré je dnes čisté, môže byť o niekoľko mesiacov alebo rokov zasiahnuté.

Napriek tomu, že to môže znieť ako samozrejmosť, radi by sme obyvateľov uistili, že tento stav nijako neovplyvňuje kvalitu "vody z vodovodu", ktorá je bezpečná.

Trnávka – sever

Vo vzorkách z oblasti, ktorá sa rozprestiera medzi Rožňavskou ulicou a líniou ulíc Ribayová, Bulharská, Táborská a Bočná, analytici zistili najvyššie prekročenie limitov – najmä organických látok zo skupiny pesticídov. Takisto je na väčšine tohto územia prekročený aj limit obsahu rozpustených látok. Na základe týchto zistení je Trnávka – sever najviac ohrozenou časťou Trnávky, aj keď je tam situácia omnoho lepšia ako v Mierovej kolónii.

Najviac opatrní by mali byť obyvatelia ulíc Jakabova, Koperníkova, Klatovská a Krajná, kde je množstvo pesticídov až na úrovni 10 až 20-násobku. Ide najmä o relatívne menej toxický herbicíd prometryn a chlorizon. Odporúčame nepoužívať vodu zo studní ani na pitie, ale ani v domácnosti a na polievanie.

Trnávka – juh

Táto lokalita je vymedzená líniou ulíc Ribayová, Bulharská, Táborská a Bočná a južnou hranicou územia. Patrí sem aj záhradkárska osoba Mokráň Záhon, kde doteraz nie je zavedená voda. S výnimkou mierneho prekročenia hodnôt v okolí Bulharskej ulice neboli v skúmaných vzorkách zistené žiadne prekročenia limitov pri sledovaných ukazovateľoch.

Tieto rozbory však neriešili skupiny bakteriologických a mikrobiologických ukazovateľov. Práve preto odporúčame, aby majitelia studní, ak chcú vodu používať aj na pitie, dávali vzorky raz ročne testovať. Pokiaľ ide o polievanie, nie je dôvod na obmedzovanie.

Keďže úroveň znečistenia podzemných vôd z Istrochemu, ako aj z okolia Vrakunskej skládky nie je možné zľahčovať, bude sa mestská časť aj naďalej podielať na monitorovaní výsledkov priebežných testovaní, ktoré budú vykonávať iné organizácie a inštitúcie. 

 

 

Vydanie: November 2020