Kampaň: Žlté šatky a psy v Ružinova

Leto v Ružinove sa nieslo v znamení žltých šatiek. Mestská časť v júli odštartovala kampaň, ktorej cieľom je učiť ľudí lepšie rozumieť potrebám psíkov. Na dvoch informačných stretnutiach – 29. júla vo výbehu pre psov na Štrkovci a 12. augusta v knižnici na Miletičovej - sa stretli milovníci psov, ktorým záleží na bezpečí štvornohých kamarátov.

V obe soboty vyšlo na akciu krásne slnečné počasie, prišli aj psíčkari, ktorí sa neostýchali oceniť túto myšlienku a kampaň. Niektorí prišli aj z iných mestských častí, keďže Ružinov je zatiaľ jediná časť Bratislavy, kde sa táto myšlienka zavádza do praxe. Veríme však, že psíčkari si medzi sebou ideu tejto kampane budú šíriť a psíkov so žltými šatkami (či iným žltým symbolom) bude onedlho vidno po celej Bratislave.

Ak teda uvidíte psa so žltou šatkou na krku, nejde o módny „psí výstrelok“, ale o označenie, ktorým majiteľ tohto psa dáva najavo, že zviera potrebuje svoj priestor. Čo to znamená? Nehladkajte ho, neskúšajte sa s ním hrať. Nie každý pes je kontaktný, môže byť plachý, starý, mohol byť v minulosti týraný, môže byť vo výcviku alebo fenka hára a vtedy nemôžete vedieť ako zareaguje. Tak ako jeho majiteľovi, aj vám by malo záležať na bezpečí, zdraví a pokoji nielen daného psíka, ale aj vás samotných, vašich detí či psov.

Ak ste Ružinovčania a máte zaregistrovaného psa, žltú šatu si môžete bezplatne vyzdvihnúť počas úradných hodín v kancelárii prvého kontaktu na miestnom úrade na Mierovej 21.

 

Vydanie: September 2023