Judita Hansman: V SD Nivy by sme chceli byť doma

Prešporské divadlo uviedlo 1. decembra v Spoločenskom dome Nivy Moliérovu hru Lakomec. Aleboto nebol klasický Moliérov Lakomec?

Lakomec s otáznikom, je vlastne hra, ktorú sme uviedli. Použili sme síce klasický text, ale v pôvodnej hre je 10 postáv, my sme na javisku traja herci a nie je to tak, že by sme každý hrali niekoľko postáv. Celý príbeh sme dostali do roviny života v jednej rodine, kde žije otec Harpagon, dcéra Elisa a syn Kleant a popri nich sa cez príbeh pletie Mariana, ktorá zamotala hlavu Kleantovi. A nielen jemu. Takže my sme si dovolili pána Moliéra prehĺbiť o problém, ktorý v jeho dobe možno ešte nikto neriešil, ale v tej našej je bohužiaľ stále pálčivejší. Ako najlepšie vychovať svoje dieťa, aby v tomto šialenom svete bez ujmy prežilo? Nesmierne ťažká otázka, ešte ťažšie riešenie. Keďže sa držíme textu starého majstra, tak naši mladí sa rozhodne v dnešnom svete nestratia. Naučili ich totiž myslieť hlavne na vlastný prospech a naučili ich, že ak je človek dostatočne egoistický, tak ho vlastne ani netrápi, ak niekomu nebodaj ublíži. Ale viac už asi nepovieme, len toľko, aby sme prilákali divákov rovno na naše predstavenie. Alebo snáď ešte to, že je to vážne vtipný kus a oplatí sa pozrieť si ho.

Prešporské divadlo je už dlhé roky viac menej kočujúcim divadlom. Prinášate do Spoločenského domu Nivy len svojho Lakomca?

Priznám sa, že sme už trochu unavení z toho večného pobehovania. A zdá sa, že Cultus Ružinov, pod ktorý SD Nivy patrí, vedú  ľudia naklonení kultúre a navyše dokonca naklonení nielen ľahším žánrom, čo je pre nás ideálna východisková pozícia. Už sa púšťame do skúšania ďalšieho predstavenia, niečo o ňom radi ponúkneme v niektorom z ďalších čísel. Lakomca samozrejme hráme i naďalej a ak sa trochu zorientujeme v prostredí, pokúsime sa rozšíriť divácku základňu, pretože doteraz boli ľudia z tejto lokality zvyknutí chodiť do kina Nostalgia a na koncerty kapely Hot Serenaders. Budeme sa snažiť osloviť čo najväčšiu základňu, pretože divadlo nášho typu nie je dotované štátom, je teda závislé aj od počtu predaných lístkov. Nuž a ak sa vysnené stane skutočným, tak by sa z pútnikov mohli stať domáci, vôľa je tu veľká. Tak sa, milí diváci, s nami príďte zoznámiť, my sa radi kamarátime.

No keď už takto, tak koho môžu diváci v Prešporskom divadle vidieť?

Najradšej by sme proste napísali mená, ale takto to na Slovensku nefunguje, tak sa tie mená pokúsim aj priblížiť niekoľkými projektmi z televízie. Judita Hansman (Odsúdené, Tajné životy, ZOO, Učiteľka), Elena Kolek Spaskov (Tajné životy, Sestričky, Čistič), Janko Jackuliak (Búrlivé víno a hádam všetky posledné slovenské filmy v kinách), Riško Autner (člen SND a v rozprávke Vianočné želanie je skrátka neodolateľný), Danko Fischer (člen SND), Juraj Hrčka (ZOO a asi najznámejší reklamný hlas), Miloš Chrappa a mnoho ďalších skvelých hosťujúcich hercov. Okrem toho, že ich divák vidí na javisku, stalo sa v našom divadle dobrým zvykom posedieť si s divákmi na vínku, alebo na kávičke. Samozrejme po predstavení. Aj to je jeden z dôvodov, prečo merať cestu do SD Nivy. A aby sme nezabudli na tajomného muža v pozadí, ktorý všetky tie skvelé predstavenia spískal, teda na režiséra, Ivana Blahúta. Naposledy vykúzlil predstavenie Kubo, ktoré brázdi Slovensko i Čechy a zdá sa, že je mimoriadne obľúbený.

A vieme povedať aj najbližšie hracie termíny?

Iste, vo februári 17. a 25. V Spoločenskom dome Nivy. O 19. hod. Ale ak sa chce niekto v našom divadle povŕtať dôkladnejšie, nech sa páči na www.presporskedivadlo.sk

(red)

 

Vydanie: Január - Február 2019