Jozef Barmoš: Robíme s deťmi z Ružinova

Ešte na prelome tisícročí získal futbalový Inter Bratislava dvakrát po sebe double. Potom však, možno aj kvôli lukratívnym pozemkom, klub rozobrali. Vďaka nadšeniu rodičov detí a bývalých hráčov začal Inter odznova v najnižšej súťaži. Dnes hrá tretiu ligu a poškuľuje po druhej. Inter bol však vždy najmä liaheň talentov. Ako sa mu darí práca s mládežou sme sa porozprávali s prezidentom Interu Jozefom Barmošom.

Aj vďaka nadšeniu bývalých hráčov sa podarilo Inter obnoviť. Dnes hrá najvyššiu regionálnu ligu. Aká je budúcnosť žltočiernych?

Vďaka rodičom, ktorí pochopili, že deti sa dajú vychovávať aj v skromnejších podmienkach, vďaka trénerom, ktorí sa zaangažovali, vďaka ľuďom, ktorí stáli na strane rodičov a rozbehli petíciu za záchranu Interu. V tých prvých dňoch a ťažkých krokoch nikto ani nesníval o tom, že Inter v súčasnosti bude uvažovať o postupe z tretej do druhej ligy a do prvej dorasteneckej ligy. Takže momentálna situácia je po športovej stránke priaznivá. Žiaľ, v športe platí, že bez finančných zdrojov nemôžte myslieť na tie najvyššie ciele.

Pasienky boli špička vo výchove mládeže. Darí sa aj dnešnému Interu nadväzovať na tradíciu?

Inter rozbehol svoj reštart ako mládežnícky futbalový klub, ktorý sa chce v celej šírke svojho záberu venovať mládeži. Tomuto nášmu predsavzatiu sme sa nespreneverili a zameranie sme nezmenili. Vychovávame mládež a chceme mieriť do najvyšších poschodí, aby bratislavské deti mali možnosť hrať najvyššie súťaže a pokiaľ vyprodukujeme veľa dobrých mladých futbalistov, tak sa to prejaví aj v prvom mužstve. Nezdá sa mi byť férové, že keď sa chceme s dorastencami posunúť do prvej dorasteneckej ligy, musia hrať muži minimálne druhú ligu, pretože v opačnom porovnaní to neplatí. Nikto nepovie, ak chcete mať dorast v prvej lige musíte mať takú mládežnícku základňu ako Inter.

Ako sa páči Interu v Ružinove?

Zmenili sme pôsobisko, ale to podstatné sa veľmi nezmenilo. Predtým sme boli na hranici Nového mesta a Ružinova a čerpali sme deti aj z Ružinova. Teraz sa situácia otočila a sme na kraji Ružinova smerom k Novému mestu, ale naberáme deti z oboch lokalít. Myslím si, že plníme dôležitú funkciu. Môžem povedať, že športová verejnosť vníma naše napredovanie a môžem povedať, že záujem o Inter stúpa aj zo strany detí, ktoré prichádzajú do nášho klubu. Očakávame, že nové možnosti podpory širokej mládežníckej základne prinesie aj nový zákon o športe. Ružinovu sme vďační za doterajšiu podporu, ktorú sme získali aj zapojením do grantových výziev. Od iných mestských častí sa nám toľko podpory nedostalo. Očakávam, že priazeň mestskej časti nestratíme, pretože viac ako šesťdesiat percent detí v Interi je z Ružinova.

Milan Stanislav

Foto: FK Inter

Vydanie: Marec 2016