Jedna včela pre každého Ružinovčana

Zelený priestor pred Paneurópskou vysokou školou, na rohu ulíc Tomášiková a Ružinovská, sa postupne zmení na unikátny park s dômysleným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody, so ZENovu i relaxačnou časťou, ktorý bude pre všetkých.

Plány nabrali reálnejšie kontúry v máji, kedy tu svoj domov našiel prvý nový strom – mladá čerešňa. Park bude jedinečný a také sú aj nápady. Jeden z nich, včelín pre mestské včely, sa počas leta udomácnil na streche vysokej školy. „S týmto nápadom prišlo Občianske združenie Zelená Bratislava. Som rád, že sa nám to podarilo zrealizovať. Park sa buduje pomaly, keďže za všetkým je zdĺhavá administratíva. V parku príde postupne k masívnej výsadbe ovocných a kvitnúcich stromov, čiže včielky tu budú mať určite čo robiť. Som rád, že konečne máme v Ružinove kráľovné,“ objasnil autor parku, architekt Branislav Kaliský. Vysoká škola v Ružinove je tak jednou z mála budov, na ktorej streche sa udomácnili mestské včely. „Naša škola bola nadšená touto myšlienkou a projektom, aby včielky mali domov práve u nás. Napriek tomu, že rektor a aj ja sme na včely alergickí, nebáli sme sa. Neohrozujú nás, naša vzájomná spolupráca je dobrá a pozitívna,“ uviedla marketingová manažérka PEVŠ Monika Kristof.

Pre každého jedna

O mestské, už ružinovské včely sa stará profesionálny včelár Tomáš Blaškovič. Pochádzajú zo Záhoria. Zatiaľ je tam päť včelích rodín, spolu ich bude až desať. Dokopy sa na streche školy udomácni zhruba 70-tisíc včiel. V podstate symbolické číslo, každý Ružinovčan tak bude mať svoju vlastnú včielku. Pre mnohých ľudí je možno na mieste otázka, či včely patria do mesta. „Často sa stretávam s názorom, že včely do mesta nepatria. Ľudia sa naozaj nemajú čoho báť. To skôr ôs, ktoré idú napríklad aj do sladkých nápojov. To včely nerobia, aj keď majú žihadlo, bránia si len bezprostredné okolie úľa. Mám dokonca včelstvá aj v iných častiach, aj medzi rodinnými domami a spätná väzba od obyvateľov je veľmi dobrá. Dokonca mi jeden pán ďakoval, že po siedmich rokoch mala jeho jabloň úrodu. A kvitnúce stromy a rastliny sú aj v Ružinove, preto sem včielky určite patria,“ vysvetlil Tomáš Blaškovič. Včiely tak majú za úlohu starať sa o okolité stromy, tieto malé tvory dokážu mať takpovediac pod dohľadom vzdialenosť až 3 kilometre od školy. V Ružinove sa rýchlo udomácnili, dokonca už priniesli aj prvé zásoby medu. Prvá včelia úroda by mala byť v júni budúceho roka. Ak všetko pôjde podľa plánu, ružinovské včely vyprodukujú 300-400kg medu. „V tomto roku by sme chceli vysadiť ešte ďalšie stromy a tiež začať s realizáciou psieho výbehu. Projekt je už pomaly hotový, súčasťou ihriska budú hracie prvky a prekážky, nebude chýbať pitná fontána či prístrešok pre psíčkarov. Pevne verím, že sa nám to podarí,“ uzavrel Branislav Kaliský.

Katarína Kostková, foto: autorka

 

Vydanie: Október 2017