Investor predstavil verejnosti dostavbu Kerametalu

Do 30 obyvateľov prišlo 14. marca na verejnú prezentáciu projektu rekonštrukcie a dostavby budovy Kerametalu na Jašíkovej ulici. Medzi reakciami verejnosti dominovala téma parkovania.

Spoločnosť Kerametal pripravuje projekt dostavby svojej administratívnej budovy na Jašíkovej ulici. V modernej novostavbe má sídliť Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy. O svojich plánoch informoval investor spolu s architektmi obyvateľov formou verejnej prezentácie. „Požiadali sme investora, aby svoj zámer predstavil verejnosti, aby obyvatelia mali informácie o tom, čo sa chystá v ich okolí,“ vysvetlil starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH).

Novostavba na pozemku firmy Kerametal má mať dve nadzemné podlažia. „Sú tu navrhnuté dve multifunkčné sály, veľká časť priestorov je sústredená pod zemou. Dosiahli sme tak dvojpodlažný objekt. Snažili sme sa vyhnúť akýmkoľvek úvahám, aby sme to prispôsobili existujúcej budove, lebo jej architektúra je taká silná, že by to pôsobilo kontraproduktívne. Amorfná hmota bude len dopĺňať existujúci Kerametal, nemá s ním bojovať,“ povedal na verejnej prezentácii zámeru jeden z architektov projektu Ľuboslav Mlynarčík. Novostavba má byť zároveň prepojená s existujúcim Kerametalom.

Obyvateľov zaujímalo, ako sa obmedzí ich komfort bývania počas výstavby alebo aké sú pôdorysy objektu. Jeden z Ružinovčanov pochválil vzhľad novej budovy a fakt, že na Pošeň prídu mladí ľudia. Najviac pripomienok však smerovalo k parkovaniu. Ľudia sa obávajú, že sem bude prichádzať veľa vozidiel. „Na svojom pozemku vybudujeme 80 parkovacích miest,“ povedal konateľ Kerametalu Igor Junas. Zároveň dodal, že sú ochotní vybudovať aj parkovacie miesta pre verejnosť pozdĺž Jašíkovej ulice. Podmienkou je vysporiadanie vlastníckych vzťahov niektorých parciel.

Zámer dostavby a rekonštrukcie Kerametalu zatiaľ nemá vydané žiadne povolenie, investor chce v krátkom čase požiadať o vydanie územného rozhodnutia.

Miroslava Štrosová

Vizualizácia: Fischers, Ateliér LM

Foto: autorka

Fotogaléria: 
Vydanie: Apríl 2013