Inovácie: Kašlete? Bolí vás hlava? A viete, čo dýchate ?

Bez jedla by sme vydržali niekoľko týždňov, bez vody iba niekoľko dní, ale dýchať musíme stále, bez prestávky. Každý deň sa pritom nadýchneme asi 20-tisíc ráz. Viete však, čo dýchate? Aké zložky sú vo vzduchu v prostredí, v ktorom žijete? Zistiť, ako na tom ste, už dávno nie je výsadou veľkých spoločností. Veda napreduje míľovými krokmi a dnes si môžete overiť stav vzduchu hoci aj u priamo u vás doma.

V ružinovských škôlkach sme približne pred rokom odštartovali projekt, aby sme zistili, čo dýchajú naše deti. Mnohé baktérie totiž môžu spôsobiť menšie či väčšie zdravotné problémy, o čom by iste vedeli rozprávať mnohé mamičky. Výsledky testov v našich škôlkach ukázali, že také baktérie, ktoré by spôsobili infekciu u zdravého človeka, sa tam nenachádzajú. Do priestorov, kde detičky počas pobytu v škôlke trávia najviac času, boli však umiestnené čističky a výsledky jednoznačne potvrdili zlepšenie stavu a čistejší vzduch, čo pocítili aj rodičia.

Doma aj v škole

Dôležité je uvedomovať si, že nie všetky mikroorganizmy – baktérie, vláknité huby (plesne) či kvasinky musia byť škodlivé. Problémy s vlhkými stenami, na ktorých sa tvoria plesne, či zanesenou klimatizáciou, však zrejme pozná každý z nás. Aby nám napokon baktérie nerobili problémy, musia byť ich množstvá v povolenej norme. V opačnom prípade môže prostredie, kde so svojou rodinou trávite najviac času, byť zdravotným rizikom a nie zdravotne nezávadné.

Nedávno médiami prebehla správa o americkej herečke z obľúbeného seriálu Beverly Hills 902 10, Tori Spelling, ktorá skončila s deťmi v nemocnici kvôli závažným dýchacím problémom. Zdroj problémov identifikovali rýchlo – pleseň. Tá sa nevyhýba ani novým a udržiavaným bytom a veľmi sa rozmohla aj teraz v zime, keď ľudia kúrili menej ako po iné roky. Nádcha, kašľanie, zapálené hrdlo, bolesť hlavy či rôzne alergické prejavy alebo ich chronické príznaky nie sú ničím príjemným. Práve spomínané testovanie dokáže identifikovať problém, ktorý človeku pomôže nájsť odpoveď na niektoré zdravotné komplikácie. Výsledky analýzy môžu byť užitočné aj pre lekárov, s ktorými svoj stav konzultujeme.

Doktor domácností

Nie je to tak dávno, keď si ľudia nevedeli predstaviť, že by mohli mať doma počítač alebo napríklad mikrovlnku. Dnes sú už pre nás úplnou samozrejmosťou. Mnoho vecí, ktoré museli zložito robiť špecializované firmy, už dnes bežne dostupné a nevyžadujú žiadnu mimoriadnu zručnosť. Týka sa to aj tejto analýzy a priestory bytu, firmy, ambulancie či dielne si môžete preveriť aj sami. Postup je veľmi jednoduchý. Stačí samoodberovou sadou urobiť odber z povrchu, resp. zo vzduchu a zozbierané vzorky odoslať do laboratória. Tam zistia, aké mikroorganizmy a v akej koncentrácií sa u vás nachádzajú, čo je v norme a čo ju už presahuje, čo je v poriadku a čo môže byť zdraviu nebezpečné a navrhnú vám aj najúčinnejšie riešenia. 

 

Vydanie: Jún 2023